2022 május 23 hétfő
KezdőlapÉrdekességekHa szinglik vagyunk, akkor sokkal jobban érezzük a fájdalmat

Ha szinglik vagyunk, akkor sokkal jobban érezzük a fájdalmat

-

A Scandinavian Journal of Pain tudományos folyóiratban rendkívül érdekes tanulmány jelent meg. A szakemberek szerint azok, akiknek nincs párjuk, alacsonyabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik párkapcsolatban élnek. Emellett pedig még különbséget fedeztek fel a párral rendelkező emberek között akkor, amikor ott volt velük a partnerük és akkor, amikor nem.

Az Orvosi Informatikai és Egészségtudományi Egyetem (Ausztrália) és a spanyol Baleár-szigeteki Egyetem (Palma de Mallorca, Spanyolország) kutatói negyvennyolc heteroszexuális párt vizsgáltak meg azért, hogy felmérjék, hogyan reagálnak a fájdalomra akkor, ha a párjukkal vannak, és akkor, ha partnerük fizikailag nincs mellettük, nem támogatja őket.

A vizsgálat során kiderült, hogy mind a nők, mind pedig a férfiak magasabb fájdalomküszöbbel bírnak, ha választottjuk is jelen van, valamint sokkal érzékenyebben reagáltak a fájdalomra, ha párjuk nem tartózkodik mellettük.

A partnerek empátiája ugyanis csökkentette a fájdalomérzetet mind rövid, mind pedig hosszú távon.

A kutatók azt is elárulták, hogy a szétválasztott pároknál már csak a szinglik járnak rosszabbul, nekik ugyanis átlagosan még alacsonyabb a fájdalomküszöbük, illetve intenzívebben érzékelik a fájdalmat. A távoli empátia pedig csak egy bizonyos szintig működik.

Ezek is érdekelhetnek