2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségHalált okoz a koronavírus elleni vakcina? - 23 idős ember hunyt el...

Halált okoz a koronavírus elleni vakcina? – 23 idős ember hunyt el az első adag beadása után

-

23 idős ember halt meg a Pfizer/BioNTech vakcina első adagjának beadása után. Vajon a vakcina okozta a tragédiát vagy puszta véletlenről van szó?

A norvég Statens Legemiddelverk állami orvosi ügynökség állítása szerint elhunyt 23 idős ember, miután beoltották őket az első adag Pfizer vakcinával. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat, az orvosok azt próbálják megállapítani, hogy a halálesetek összefüggenek-e az oltással.

Sigurd Hortemo, a Norvég Gyógyszerügynökség főorvosa elmondta: “Az orvosi felülvizsgálatok azt sugallják, hogy az mRNS vakcinák által gyakran jelentett mellékhatások, például láz és hányinger, hozzájárulhatnak a legyengült betegek halálához”.

Eddig tizenhárom elhunyt beteget boncoltak fel és az előzetes eredmények alapján kijelenthető, hogy allergiás reakciók léptek fel a vakcina beadása után. Ez vezetett az idős emberek testének nagy mértékű meggyengüléséhez, majd a halálukhoz.

“Minden oltást követő első napban bekövetkező halálesetet gondosan felmérünk. Nem zárhatjuk ki, hogy az oltásnak az oltást követő első napokban jelentkező mellékhatásai (például láz és hányinger) hozzájárulhatnak a súlyos alapbetegségben szenvedő betegek halálához” – írták a közleményben.

Norvégiában eddig körülbelül huszonötezer ember kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást. A Pfizer hivatalos álláspontja szerint az elhunytak száma “nem riasztó”. Az oltóanyaggyártó hivatalos együttműködésben áll a norvégokkal, hogy elmagyarázza, miért hunyt el a huszonhárom beteg.

A Norvég Közegészségügyi Intézet rövid megjegyzésében ez állt: “A legsúlyosabb gyengeség esetén még a vakcinák viszonylag enyhe mellékhatásai is súlyos következményekkel járhatnak. Azok számára, akik úgyis meghalnak, az oltás előnyei marginálisak vagy jelentéktelenek lehetnek”.

Az ügynökség adatai szerint Norvégiában hetente átlagosan négyszáz fő hal meg különböző okok miatt az idősek otthonában és egyéb gondozási intézményekben.

Ezek is érdekelhetnek