2023 június 10 szombat
KezdőlapEmberekHamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

Hamarosan elfogyhat a WC papír – és ez nem vicc!

-

A Covid-19 miatt nagyon sok gyár nem tud megfelelő mennyiségű alapanyagot előállítani a kereskedők rendelkezésére bocsátani, így a vásárlók egyre több üzletben vehetnek észre átmeneti készlethiányt. Ez most már nemcsak a bútorokat forgalmazó cégekre, üzletekre vonatkozik, hanem másra is. Egyes források szerint hamarosan a WC papír fog elfogyni a boltok polcairól, no nem amiatt, mert mindenki 4 csomaggal sétál ki az üzletből, hanem azért, mert egyre nehezebb lesz beszerezni.

GettyImages 1213254321
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

A lengyelek olyannyira bepánikoltak emiatt, hogy tömegesen vásárolják fel a még meglévő készleteket. Amikor kitört a koronavírus, akkor az emberek azt hitték, hogy hónapokon át be lesznek zárva saját otthonaikba ezért betegesen elkezdték kifosztani a boltokat. Kartonszámra gyűjtöttek be tartós élelmiszerből és higiéniai termékből. A szappanok, kézfertőtlenítők valamint a WC papírok gyorsan eltűntek a polcokról. Eme termékek iránt akkora volt a kereslet, hogy a boltok alkalmazottai nem tudták tartani a lépést, ezért átmeneti készlethiány alakult ki.

111126711 esj9yghuuaeaujv
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

Olyan is előfordult, hogy a vásárlók egymásnak estek az utolsó csomag lisztért, élesztőért, WC papírért. Voltak olyanok, akik szó szerint felhívták a rendőrséget, hogy bejelentsék, elfogyott a WC papír.

vdfv
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

Az idő múlásával ez az őrület egyre inkább alábbhagyott, viszont minden egyes lezárás bejelentésnél az emberek tömegesen indultak meg a boltok felé. Egyre többet vettek a termékekből, csakhogy biztosra menjenek nem szenvednek majd hiányt, ha teljes kijárási tilalom lesz. Viszont most elérkeztünk egy kritikus ponthoz. A papírgyártás alapanyaga iránti kereslet olyan nagy, hogy már most előre lehet sejteni, óriási hiányra lehet számítani.

skynews toilet paper sainsbury 4939909
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

A WC-papírgyártás során felhasznált cellulóz egyharmadáért a brazil Suzano vállalat a felelős. Nemrég, még teljes gőzerővel működtek, most viszont más a helyzet. Sajnos a megnövekedett nyersanyag iránti kereslet miatt a cellulóz export visszaesett.

suzano 1
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

Walter Schalka a Suzano vezérigazgatója úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy a WC-papír gyártásához szükséges alapanyaghiány ellátási zavarokat okozhat. Ennek eredményeként a készlet nélkül maradt termelőknek nem lesz mit eladniuk az üzleteknek, akik pedig nem fogják tudni kiszolgálni a vásárlókat.

97f9d9b5 8eff 4cc9 8149 e74c549fd738
Hamarosan elfogyhat a WC papír - és ez nem vicc!

A WC-papír cellulózból készül, amit olyan növényekből nyernek, mint a fenyőfa, nyárfa, bükk, luc, kender, nád vagy gabona. A cellulózból készült papír sokkal tartósabb és kellemes tapintású, mint az újrahasznosított változat. Ugyanakkor az újrahasznosított papír a legkörnyezetvédőbb, mert azáltal nem kell újabb és újabb fákat kivágni. A WC-papír előállítása egyébként így zajlik:

Ezek is érdekelhetnek