2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapEmberekHány éves korban kezd rászoktatni a gyereket a házimunkára? - Íme a...

Hány éves korban kezd rászoktatni a gyereket a házimunkára? – Íme a részletek

-

Tudósok szerint a házimunkát végzős gyerekek sokkal jobban teljesítenek felnőttként, mint azok, akik helyett mindent a szülők csináltak. Sőt az is kiderült, hogy a házimunka javítja a gyerekek mentális egészségét mert úgy érzik fontosak a háztartásvezetés szempontjából. Mindazonáltal minden házimunkát egy adott életkorban kell bevezetni, nem pedig ajtóstul kell rontani a házba és mindent rázúdítani. A házimunkákat arra kell használni, hogy értékes leckét tanítsanak a gyerekeknek. Mostani posztunkban megmutatjuk, hogy mely házimunkákat, mely korban kell elvégezni.

1, 2-5 éves kor: sorrend megtanulása

A házimunka segít a kisgyerekeknek új készségekre szert tenni. A szülőknek meg kell mutatniuk neki, hogy minden feladatnak van eleje, közepe és vége. Például ha felöltöznek és egész nap viselik a ruhát, akkor a nap végén azt a szennyeskosárba kell dobni, mert piszkos. A legegyszerűbb otthoni feladatok megtanítják őket arra, hogy lehet a jövőben nagyobb, komolyabb projekteket szétbontani és megvalósítani. Javasolt házimunkák: játékok, könyvek letakarítása, ruhadarabok elpakolása, ágyak bevetése valamint az étkezés utáni “romeltakarítás”.

3, 6-7 éves kor: meg kell tanulniuk részt venni a csapatmunkában

A gyerekeket ebben a korban meg kell ismertetni a csapatmunkával, például, hogy segítsenek a főzésnél, az asztal megterítésénél, élelmiszerlista elkészítésében, a szükséges alapanyagok begyűjtésénél és még sorolhatnánk. A háziállatok gondozása nemcsak felelősségre tanítja őket, hanem szórakozásra is. A gyermek így jobban fog kötődni a családhoz.

Javasolt házimunkák ebben a korban: asztal megterítése, bevásárlás közbeni segítség, háziállatok gondozása, növények öntözése.

4, 8-9 éves kor: annak megértése, hogy mindennek megvan a maga helye

Ahogy a gyerekek nőnek egyre több és egyre nagyobb felelősséget vállalnak mind magukért, mind a körülöttük lévő, élő dolgokért. Felismerik, hogy mindennek megvan a maga helye például az iskolai felszerelésnek, a ruháknak, játékoknak…stb. A gyermek ezáltal tanulja meg a következetességet és megtanulja rendben tartani a saját kis kuckóját, szobáját. Ebben a korban javasolt munkák: napjuk megtervezése, ruhadarabok összetűrése, elpakolása, mosogatógépből való ki-, bepakolás, evőeszközök, edények elpakolása.

5, 10-11 éves kor: egyre önállóbbá válik

Ez az a kor, mikor a gyermek saját maga felöltözik, felkészül azokra a feladatokra, amik várják őt a nap folyamán…stb. Ekkorra már el lehet kezdeni bevezetni a reggeli vagy ebéd elkészítésébe iskola előtt. Ezek a feladatok arra ösztönzik a gyereket, hogy előre gondolkodjon és kitalálja a feladat elvégzéséhez szükséges lépéseket. Így megtanul gazdálkodni az idővel és fejleszti problémamegoldó képességeit. E korban javasolt házimunkák: reggeli készítés, ebéd elpakolása, kuka kiürítése, szemét kivitele, portalanítás, porszívózás, posta behozása.

6, 12-15 éves kor: megtanulják a fontossági sorrendet

A házimunka segít a pozitív önértékelés kialakításában, ugyanis ha képesnek és megbízhatónak érzik magukat egy adott feladat elvégzése közben, akkor felnőttként sem lesz gondjuk a rábízott feladatokkal. Szóval a házimunka bevezetése csodákat tehet egy tinédzser motivációjával. Fontos persze megtanítani őket az önfegyelemre, illetve a fontossági sorrendre. Ez biztosítja számukra a rugalmasságot és a szabadságot.

Ebben a korban javasolt házimunka elvégzés: autómosás, mosógépbe való bepakolás, ház körüli munka, takarítás, fűnyírás, vasalás, varrás, ablakmosás.

7, 16+ éves kor: felkészülés a felnőtt életre

Amikor a gyerekek belépnek a serdülőkorba, akkor már elég kompetensek és önellátók. Pontosan ebből kifolyólag már képesnek kell lennie minden olyan házimunka elvégzése, amit egy rendes felnőtt meg tud csinálni. Ez magába foglalja a pénz és a vészhelyzetek kezelését. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden házimunkát és feladatot neki kell elvégezni, csak ugyanúgy kell kivennie belőle a részét, mint szüleinek. Feladatok, amik ebbe a korban ajánlottak: bevásárlás, főzés, autószerelés, villanykörte csere, háztartási gépek takarítása…stb.

Ezek is érdekelhetnek