2022 július 1 péntek
KezdőlapEmberekHátra szoktad hajtani a gyerek fejét, ha vérzik az orra? Soha többé...

Hátra szoktad hajtani a gyerek fejét, ha vérzik az orra? Soha többé ne tedd mert életveszélybe sodorhatod!

-

Szinte minden embernek vérzett már az orra vagy gyerekként vagy felnőtt éveiben valamikor. Eleredhetett civakodás, játék, sport, vagy csak egy szimpla esés következtében, s ilyenkor a szülők, nagyszülők jól berögzött módszerrel próbálták azt elállítani. Mindig azt mondták: “Fiam, hajtsd hátra a fejedet.” – Azt gondolva, hogy majd szépen lecsorog a torkukban és a gyomrukban landol. Igen ám, viszont az NSH szerint nem jó ötlet így elállítani az orrvérzést.

Az orrvérzés önmagában nem jelez semmilyen komolyabb problémát, ám kisgyerekeknél sűrűbben előfordul. Szakemberek szerint olyan egyszerű tevékenységek miatt is eleredhet valakinek az orra, mint például egy orr fújás vagy az orr belsejének túlzott szárazsága.

Az egyik mentőápoló közzétett egy bejegyzést Instagramon, melyben arra figyelmeztetett, hogyha a gyerek fejét hátra hajtják, akkor az orr vérzésen felül további károk keletkeznek. Ennek szemléltetésére egy oktatóvideót tettek közzé.

A felvételen látható, ahogy a vérző orrú bábu fejét hátra döntik, majd egy injekciós tű segítségével illusztrálják a levegővételt. Minden egyes belélegzéssel a vér a gyomorba és a tüdőbe áramlott. Ez miatt egy élő ember simán elhányhatja magát.

Eden Strong azt mondta: “Vérzik a gyermeked orra?” – Ezt ne csináld!

Pontosan ennek elkerülése végett kell a fejet mindig ELŐRE dönteni.

Az NHS is kimondja, hogy az orrvérzés megállításához a fejet előre kell dönteni, méghozzá úgy, hogy ülő helyzetben nem csak a fejet kell előre dönteni, hanem az egész felső testet is.

Ezután 10-15 percig nem szabad az orron levegőt venni, helyette szájon kell mélyeket lélegezni. Hozzátették, ha egy nedves ruhát, fagyasztott zöldséget teszünk az orr tetejére, az csökkenteni fogja a véráramlást. Ám utóbbi elmélet nem 100%-os, de valakinél beválik.

Míg a legtöbb orrvérzés orvosi szakemberek kezelése nélkül elmúlik, az NHS azt mondja, hogy vannak olyan esetek, amikor muszáj orvoshoz fordulni. Ha kétévesnél fiatalabb gyermeked van, akinek vérzik az orra, akkor mielőbb orvoshoz kell menni.

Abban az esetben is fel kell keresni egy orvost, ha az orrvérzés rendszeresen fordul elő, ugyanis ez a vérszegénység egyik tünete lehet. Emellé társul még felgyorsult szívverés, légszomj és sápadt bőr.

Az NHS hozzáteszi érdemes a háziorvost megkérni, hogy a gyermeket vizsgálja meg hemofíliára illetve más betegségekre, melynek e lehet a tünete.

Ezek is érdekelhetnek