A görögországi Antiküthéra szigetén rendkívül gyorsan csökken a népesség. Ezt a problémát úgy próbálják megoldani, hogy pénzt, illetve telket adományoznak azoknak, akik úgy döntenek, hogy a szigeten telepednek le.

Konkrétan az új lakosoknak havi 500 eurót, azaz átszámítva körülbelül mintegy 160 ezer forintot fizetnek három éven keresztül. Ám ez még nem minden. Ezen kívül még ingyen telket is kapnak, ahová építkezhetnek.

Elsőre talán jónak hangzik, azonban tudni kell, hogy a mindössze 20 négyzetkilométeres szigeten jelenleg 24 (igen, huszonnégy) lakos él. Ez pedig még akkor sem hangzik túl jól, ha szembesülünk azzal, hogy ez a szám a nyári időszakban 40 főre nő. Másrészről ez viszont érthetetlen és elgondolkodtató, ugyanis egy igazi paradicsomról van szó.

“Szükségünk van fiatal családokra, hogy Antiküthéra szigete életben maradhasson és, hogy újra gyerekhangtól legyen hangos a sziget. A válság miatt legalább 15 telefonhívást kaptam pénzügyi problémákkal küzdő családoktól. Azt mondtam nekik, hogy jöjjenek ide, tekintsék meg a szigetet és ha tetszik, maradjanak Antiküthérán.” – mondta Andreas Harhalakis, a település polgármestere. Hozzátette, hogy reméli, az új rendszer hamarosan bevonzza a fiatalokat, illetve a nagycsaládosokat.

Azok, akik netán fontolóra veszik azt, hogy letelepedjenek itt, egy többszintű kiválasztási folyamaton kell átmenniük. Ez leginkább a görög állampolgároknak kedvez, de másodsorban minden, más országból érkezőket is várnak, ugyanis, amennyiben a tervük nem válik be, a sziget néhány éven belül lakatlanná válik.

Nos, Te mit gondolsz? A feltételeket ismerve letelepednél itt? Írd meg hozzászólásban!

Hirdetés