2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekHihetetlen, de ez az élelmiszer sokkal károsabban hat a májra, mint bármilyen...

Hihetetlen, de ez az élelmiszer sokkal károsabban hat a májra, mint bármilyen szeszes ital!

-

Oda kell figyelni erre, mert komoly problémák adódhatnak belőle.

A máj az emberi szervezet egyik legjobb szerve, hiszen tömérdek méreganyagot ki tud iktatni a szervezetünkből, sőt, a legjobb, hogy, ha valamilyen probléma éri, képes regenerálódni, ami egy nagyon egyedi tulajdonságnak minősül, ugyanis semelyik másik szervünk nem képes ehhez hasonlóra.

Sajnálatos módon, ha gyakran kell a méreganyagokkal felvennie a harcot, képes megbetegedni, és ha ez megtörténik, az bizony az életminőséget is nagy mértékben befolyásolja, hiszen gyakorlatilag mindenhol problémák fognak jelentkezni, rendellenességek alakulhatnak ki. Ennek köszönhetően a szervezet nem tud majd normálisan működni.

A szeszes ital fogyasztás is veszélyezteti ezt a szervet, ám ezen kívül van pár olyan élelmiszer, ami szintén negatív hatással van a májra, hiszen elzsírosítja azt. Ennek köszönhetően májzsugorodás, hepatitisz és magas vérnyomás, illetve elhízás is kialakulhat, sőt az sem kizárt, hogy 2-es típusú cukorbetegséget okoz.

Dr. Seela Ramesh és Arun J. Sanyal gasztroenterológusok elmagyarázták, hogy mikor és mitől alakulhat ki a máj elzsírosodása.

Íme, az okok:

Ha a has környékén történik az elhízás és a férfiak haskerülete meghaladja a 102 cm-t, a nőké pedig a 88 cm-t, akkor:

a neutrális zsírok értéke meghaladja a 250 mg/dl értéket;
megemelkedik a HDL koleszterin;
a vérnyomás magasabb lesz , mint 130/88 mm Hg;
a glikémiás index nagyobb, mint 110 mg/dl.

Emögött a betegség mögött többnyire a cukorfogyasztás áll. Egyes kutatások eredménye alapján, azok, akik sok cukrot esznek, igaz testtömegük csak 2 százalékkal nő, a májuk viszont 27 százalékkal lesz zsírosabb. Pontosan emiatt fontos, hogy redukáljuk a cukor bevitelt. Célszerűbb, inkább gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanod.

 

Ezek is érdekelhetnek