2022 november 28 hétfő
KezdőlapHírekHihetetlen siker! Magyar orvoscsoport választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

Hihetetlen siker! Magyar orvoscsoport választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

-

A Cselekvés Alapítvány orvoscsapata sikeresen választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. A végső szétválasztó műtétet 35 fős magyar orvoscsoport végezte. A rizikós beavatkozás több mint 30 órán át tartott. Az operációra a dakkai katonai kórházban került sor helyi idő szerint csütörtök hajnaltól.

Rabeya és Rukaya szétválasztására 2017-ben kérték fel a magyar csapatot.

A mostani műtétet rengeteg előkészület, és több operáció előzte előzte meg. A magyar tervezésű és kivitelezésű “Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő-szállítóér szétválasztása jelentette, melyet Dr. Hudák István vezetett 2018-ban Dakkában, endovaszkuláris módszerrel Az operáció második részét egy speciális magyar tervezésű implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó tágítása jelentette, melyet Dr. Pataki Gergely vezetett Budapesten.

A végső szétválasztást Dr. Csókay András vezetésével hajtotta végre a 35 fős csapat.

A most három éves kislányoknak nagy lehetőséget adott az orvoscsoport kemény és kitartó munkája, azonban folyamatos megfigyelés alatt kell tartani a kicsiket, mert a komplikáció fellépésének esélye ebben a szakaszban még mindig nagy.

Ezek is érdekelhetnek