„A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog” – Börtön járhat a büntetőfékezésért

- Hirdetés -

Három év börtönt is kaphat, aki büntetőfékezik, még akkor is, ha senki nem sérült meg. Azonban, ha személyi sérülést okoz a sofőr magánakciója, akkor a büntetés is súlyosbodik.

bfbk "A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog" - Börtön járhat a büntetőfékezésért

Szinte mindennapos helyzet az autópályákon, hogy az autósok büntetőfékezéssel leckéztetik meg egymást, vélt vagy akár valós sérelmeikért.

Körülbelül egy héttel ezelőtt történt az egyik autópályán, hogy egy előzést követően egy autós büntetőfékezésbe kezdett, emiatt pedig több veszélyes helyzet is kialakult, miután mindketten elhaladtak egy teherautó mellett.

- Hirdetés -

Az eset előzményei nem ismeretesek, az első büntetőfékezés utáni események viszont teljesen világosak. Az Audi lehajtani készült az autópályáról, jobbra indexelt és fékezett, amikor azonban a közelébe ért a másik autó, visszarántotta a kormányt a szélső sávra. Eközben átlépte a záróvonalat, valamint a forgalomtól elzárt terület felfestését is. Az autó ezt követően újra a belső sávra húzódott, majd ismét büntetőfékezésbe kezdett.

A KRESZ 27. paragrafusának harmadik bekezdése előírja, hogy a jármű sebességét csak az abban az esetben lehet hirtelen fékezéssel csökkenteni, ha ezt a személy-és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

7 1 1 "A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog" - Börtön járhat a büntetőfékezésért

A videón látható jármű anélkül fékez háromszor is erősen, hogy ezt bármi is indokolttá tenné. Ez pedig sérti a KRESZ fenti passzusát. Amennyiben a büntetőfékezés szándékos volt, akkor a sofőr a közúti veszélyeztetés megnevezésű bűncselekményt követte el. A háromszori fékezés szakértők szerint nyilvánvalóvá teszi a szándékot.

- Hirdetés -
2 22 "A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog" - Börtön járhat a büntetőfékezésért

A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog, a közúti veszélyeztetést pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény. Persze csak abban az esetben, ha senki sem sérül meg súlyosan.

Volt olyan eset is, amelyben egy autós ráhúzta egy másikra a kormányt, majd büntetőfékezett. Ezt követően az első autós elrántotta a kormányt, ezzel pedig elsodort egy mögötte szabályosan haladó motorost, aki a balesetben életét vesztette. A büntetőfékező autós öt év letöltendő börtönt kapott, valamint szintén öt évre elvették a jogosítványát is.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!