Akár 30 ezer forintra is bírságolhatják azt, aki indokolatlanul használja a ködlámpát

- Hirdetés -

A ködlámpa vagy más néven ködfényszóró használatáról a KRESZ teljesen egyértelműen fogalmaz. Sokan mégis indokolatlanul használják azt. A szabályok szerint a ködlámpa akkor használható, ha a látási viszonyok indokolják azt. A rendőrség ellenkező esetben közlekedési bírságot szab ki a szabálytalankodó sofőrnek.

Noha, a ködlámpa hatalmas segítség lehet a szélsőséges időjárási körülményekben, rengeteg autós viszont felháborítónak tartja annak indokolatlan használatát, hisz ezzel szinte megvakítják a szembejövőt vagy az előttük haladót. Ez pedig teljes mértékben érthető és jogos. Ezért is van az, hogy a rendőrség is szankcionálja annak használatát.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a KRESZ – A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet pontosan úgy fogalmaz, hogy „a korlátozott látási viszonyok az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága”.

- Hirdetés -

Az első ködfényszóró rossz látási viszonyok esetén javítja az úttest megvilágítását, a hátsó ködlámpa pedig feltűnőbbé teszi a többi autós számára a jármű jelenlétét közúton.

A ködfényszóró használata nemcsak sűrű ködben, hanem por vagy hóesés esetén indokolt lehet. A tompított fényszóró használata azonban nem váltható ki vele. Általában ezek a körülmények lakott területen kívül fordulnak elő, a KRESZ szabályozása erre azonban nem tér ki.

A rendőrség azt is elmondta, hogy álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni, távolsági fényszórót, ködfényszórót használni azonban tilos.

- Hirdetés -

„A ködlámpa szabálytalan használata az elkövetett cselekménytől függően a KRESZ 44. § (4) vagy a 45.§ (2) bekezdésébe ütközik, és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224.§-a szerinti közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül” – tette közzé az ORFK.

„A jogsértés észlelése esetén munkatársainknak lehetőségük van a figyelmeztetésre, helyszíni bírságolásra – melynek mértéke 5000-től 50 000 forintig terjedhet -, valamint szabálysértési eljárás kezdeményezésére. Tapasztalataink alapján az említett jogsértés miatt – az eset súlyától függően – a rendőrség helyszínen eljáró tagjai elsősorban figyelmeztetést alkalmaznak.”

A hatóságok harmincezer forintos bírságot is kiszabhatnak annak, aki indokolatlanul használja a ködlámpát. Abban az esetben, aki több alkalommal is megszegi ezt a szabályt, akkor akár 150 ezer forintot is fizethet.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!