Baj van a Pfizer vakcinájával – 4 önkéntes arca lebénult az oltás után

- Hirdetés -

A Pfizer koronavírus elleni kísérleti vakcinája arcbénulást okozott négy önkéntesnél. Az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal tájékoztatása szerint a történteket alaposan kivizsgálják majd, mielőtt az oltást még széles körben elkezdenék beadni.

A négy önkéntes bénulására csak azt követően derült fény, hogy az amerikai gyógyszerügyi szabályozó közzétette a Pfizer-BioNTech vakcináról szóló elemzést. Az Amerikai Egyesült Államokban gyorsított eljárásban engedélyezték az oltóanyagot, így a jelentésben feltüntetett esetek aggodalomra adnak okot.

A hivatalos hatóság által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a vakcina a harmadik kísérleti fázisban volt, amikor a négy önkéntesnél Bell-parézis, vagyis arcbénulás jelentkezett. Az alanyok az oltást kapták meg, nem a vakcina placebo változatát. A kísérleti személyek állapota leginkább az agyi görcsre, vagyis a stroke-ra hasonlít, amelynek köztudott tünete az arcbénulás, az izmok elernyedése. Az úgynevezett Bell-parézis az arckifejezésért felelős mimikai izmokat mozgató ideg részleges bénulását jelenti, ami az esetek többségében féloldali, de olykor egész arcot érintő bénulást okoz. A szakemberek azt mondják, ez a bénulás nem okoz maradandó károsodást, magától, vagyis kezelés nélkül is meggyógyul néhány hét vagy hónap alatt. Ettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni.

- Hirdetés -

A vakcina a négy bénulásos esettől függetlenül jó minősítést kapott. Az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jelentése szerint nem bizonyítható a kapcsolat a vakcina és a kialakult egészségi állapot között. Ugyanakkor a bénult alanyok folyamatos megfigyelés alatt lesznek, mielőtt még tömeges oltásokba kezdenének az Egyesült Államokban.

A hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy minden oltásnak vannak mellékhatásai, ezek elég gyakoriak, de nem súlyosak. Az alanyok 84 százaléka tapasztalt valamilyen mellékhatást. 64 százalékuk fáradtságról, 55 százalékuk pedig fejfájásról számolt be. 32 százalékuk panaszkodott hidegrázásra, 24 százalékuk ízületi fájdalmakra, 14 százalékuk pedig lázra. A kísérlet adatainak összesítése után az oltóanyag jó minősítést kapott az FDA-tól és a jelentésben azt is leírták, hogy a vakcina első dózisának beadása után már ötven százalékos biztonságot nyújt.

Közben az Egyesült Királyságban működő egészségügyi szolgálat két munkatársánál komoly allergiás reakciók jelentkeztek a védőoltás beadása után. Mindez egy nappal a Pfizer vakcina beadása után jelentkezett náluk.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!