Betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat

- Hirdetés -

Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül a javaslat szerint, ám így a kólát is be kellene tiltani.

Energiaitalok értékesítésének korlátozása Magyarországon a 18 év alattiak számára

A közelmúltban felmerült az energiaitalok értékesítésének korlátozása Magyarországon a 18 év alattiak számára. Ez a téma különösen aktuálissá vált, miután Románia már bevezetett hasonló intézkedéseket. A magyar javaslat, amelyet a kormányzó párt két képviselője, István Hollik és Lőrinc Nacsa kezdeményezett, a gyerekek védelmét hivatott szolgálni, mivel több esetben is jelentős egészségügyi problémákat regisztráltak energiaitalok fogyasztásából kifolyólag​ (Homepage – Hungarian Conservative)​.

energiaital Betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat

Kizárólag 18 éven felüliek vásárolhatnák meg

A javaslat szerint az energiaitalokat kizárólag 18 éven felüliek vásárolhatnák meg, és kizárólag azonosító felmutatásával. A tilalom kiterjedne a dohányboltokra is, ahol szigorúbb ellenőrzést javasolnak az ilyen termékek értékesítésére​​. A magyar társadalom körében megoszlanak a vélemények; egyesek szerint az oktatás és a tájékoztatás lenne a helyes megközelítés a tiltás helyett. Sándor Csibi, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára kifejtette, hogy bár fontos a fiatalok védelme, jobb lenne, ha az oktatásra és a tudatosság növelésére helyeznék a hangsúlyt​ (Homepage – Hungarian Conservative)​.

- Hirdetés -

Tudományosan megalapozatlan

Ellenérők szerint a javaslat aránytalan és tudományosan megalapozatlan, mivel az energiaitalok cukor- és koffeintartalma nem magasabb, mint számos más, széles körben fogyasztott italé. A brit példát követve, ahol hasonló korlátozásokat vezettek be, azonban ott is megkérdőjelezték a tiltás tudományos alapjait, állítva, hogy a szigorúbb szabályozás inkább a kisebb vállalkozásokat sújtja, miközben a nagy áruházláncok előnyben részesülnek​ (foodnavigator.com)​.

Közvélemény-kutatások

A magyar javaslat kapcsán a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a társadalom nagy része egyetért a korlátozásokkal, különösen a fiatal családok körében. Azonban az energiaitalok teljes körű betiltása helyett sokan az értékesítés szigorúbb szabályozását és a fiatalkorúak védelmének erősítését támogatnák​ (Homepage – Hungarian Conservative)​.

Még nem született döntés

A magyar kormány még nem döntött a törvényjavaslat sorsáról, így a vita tovább folytatódik. Az energiaitalok potenciális kockázatai és a fiatalkorúak védelmének kérdése továbbra is fontos téma marad a közegészségügyi vitákban Magyarországon.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!