Döntött a kormány! – Február 1-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket”

- Hirdetés -

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor arra kérte a lakosságot, hogy addig, ameddig nem érkezik elegendő vakcina az országba, mindenki rendezkedjen be arra az életre, amit a jelenlegi keretek adnak.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy az operatív törzs döntése szerint továbbra is érvényben maradnak a korlátozások. Ezeket február elsejéig meghosszabbítják az intézkedéseket és a középiskolákban is marad az online oktatás.

A kormányfő azt is elmondta, hogy eddig 42.549 egészségügyi dolgozó kapta meg koronavírus elleni védőoltást és már megkezdődött az idősotthonok lakóinak beoltása is. A hétvégén minden olyan intézményben oltanak majd, ahol 150-nél több idős ember él. A rendelkezésre álló adatok szerint az idősotthonok lakóinak nyolcvan százaléka, a dolgozóknak viszont csak a fele vállalja a koronavírus elleni oltást.

- Hirdetés -

A miniszterelnök mindenkit szeretne megnyugtatni, ezért elmondta, hogy az oltás biztonságos és szükséges. Ha sor kerül rá, ő maga is beadatja a vakcinát. Eddig csak nyolcvanezer vakcina érkezett Magyarországra, ezért döntöttek a korlátozások meghosszabbítása mellett.

„A járvány még erős, és bár most úgy érzi, megfékezték, még mindig komoly veszélyt jelent” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hazánk a kiszámíthatóság miatt nem szeretné rángatni a szabályokat és amíg nincs elegendő vakcina, a korlátozásokat fenn kell tartani és a jelenlegi életre kell berendezkedni.

- Hirdetés -

A ma reggeli adatok szerint 5297 főt kezelnek kórházban, ebből 372-en vannak lélegeztetőgépen. Az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma 2907 és elhunyt 115 beteg.

Orbán azt is hozzátette, hogy a magyarországi koronavírus-áldozatok számát érintően nemzetközi összevetésben hazánk eredményesebb, mint Belgium, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Svédország, Franciaország.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a vakcina és a győzelem már csak karnyújtásnyira van. Nem szabad várni, hanem szerezni kell, ezért Magyarország folyamatos tárgyalásokat folytat a nyugatiakon kívül Kínával, Izraellel és Oroszországgal is. Hazánk 8,5 millió ember beoltásához elegendő megrendelést adott le.

- Hirdetés -

Orbán a briteknek is gratulált, akik kiléptek az EU-ból és saját maguk tárgyalnak a vakcinákkal kapcsolatban. „Jobb állapotban vannak, mint mi, akik egyébként Brüsszelen keresztül védekezünk” – fogalmazott.

„A válság előtti állapotnál 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, ennyi az elveszített munkahelyek száma – kevés ilyen ország van a világon -, ráadásul „ezt is vissza fogjuk nyerni” – mondta a munkanélküliségi adatokról. Valamint hozzátette, nemcsak visszaállítják a korábbi munkahelyek számát, hanem meg is növelik azt.

„Nem egyszerűen el akarom hárítani ezt a válságot, hanem azt akarom, hogy egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak a 2021-es. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat.”

A miniszterelnök azt mondta, úgy kell kijönnünk ebből a válságból, hogy a versenyképesség és a teljesítmény szempontjából hazánk megelőzze a korábban előtte lévő országokat. Továbbá hozzátette, hogy a bértámogatásról sem feledkeznek meg.

A magyar kormány nem adja fel a terveit, miszerint visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, sőt, az otthonteremtési támogatásokra vonatkozó elképzelések is fennmaradnak. A beruházások meghozzák majd a várt eredményeket.

„A magyar válságkezelésnek (…) rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a jól sikerültek, az eredményesek közé soroljuk majd 2021 végén” – fogalmazott.

Az eredményesség mértékét befolyásolja majd, hogy mikor lesznek feloldhatók a korlátozó intézkedések, így a vakcina nagyban befolyásolja az idei év gazdasági eredményességét.

„Ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor még sokáig, több hónapig kell a korlátozásokat fenntartani. Ugyanakkor, ha találni máshol biztonságos és bevált oltóanyagot, akkor felgyorsítható ez a folyamat.”

Orbán Viktor említést tett a héten történt Capitoliumi támadásra is: „Nem szeretjük, ha bennünket minősítgetnek, következésképpen mi sem minősítgetünk más országokat. Nem szólunk bele abba sem, ami most Amerikában történik, ez az amerikaiaknak a dolga. Szurkolunk nekik és bízunk abban, hogy sikeresen meg fogják oldani a saját problémáikat.”

Közölte, hogy a baloldal hazánkban is megpróbálkozott hasonlóan, ugyanis „megostromolták az Országgyűlés épületét”, amit rendőrsorfallal kellett megvédeni.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!