Elérheti az euró a 350 forintos árfolyamot? Matolcsy György válaszolt

- Hirdetés -

A jegybank, mint eddig is folyamatosan figyeli az inflációt. Matolcsy György arra a kérdésre, hogy fel kell-e készülnünk a 350 forintos euróra, nem adott egyértelmű választ.

„Meddig engedi még a Magyar Nemzeti Bank gyengülni a forintot?” Ezt a kérdést tette fel Matolcsy Györgynek, a Jegybank elnökének Tóth Bertalan, MSZP-s képviselő. A kérdés nagyon is aktuális, hiszen a tegnapi napot is a történelmi mélypont közelében zárta a forint. 331,7 forintba került egy euró. A képviselő azt is firtatta, hogy a lakosságnak fel kell-e készülnie arra, hogy az euró hamarosan el fogja érni a 340-350 forintos árfolyamot.

Augusztus 28-án a forint árfolyama már átlépte a 300 forintos határt, de fizető eszközünk a dollárhoz képest is elérte a 302,5 forintos mélypontot.

- Hirdetés -

A képviselő egyáltalán nem adott egyértelmű választ a feltett kérdésre. Tóth Bertalan arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés úgy fogadta el a 2019-es büdzsét, hogy abban 311,3 forint volt egy euró és 264,8 forintot ért egy dollár az előző év decemberében. A kormány tehát ezekkel az árfolyamokkal számolta ki a költségvetést, de ezt csak radikális forinterősödés és optimizmus esetén tarthatta volna reálisnak.

A Magyar Nemzeti Bank eddigi kommunikációjából csak azt lehet tudni, hogy a banknak „nincs hivatalos árfolyamcélja”. Tóth Bertalan viszont azt szerette volna megtudni, hogy történt-e valami változás azóta, hogy a Jegybank ezt kommunikálta. Abban az esetben pedig, ha semmilyen változásról nincs szó, akkor meddig engedik még a forint gyengülését.

Matolcsy György azt nyilatkozta: ” A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása”. A Jegybank elnöke azt is hozzátette, hogy nem akarja kommentálni a forint árfolyamának rövid távú alakulásával kapcsolatos kérdéseket, mivel nincs meghatározott árfolyamcéljuk.

- Hirdetés -

Egyértelmű válasz nem kaptunk arra, hogy mire készüljünk a közeljövőben. Nem tudhatjuk, mennyit fog érni a pénzünk az év végéig. Ha azonban ebben az ütemben romlik a forint, a kormánynak rövid időn belül lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezt megállítsa.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!