Fizetett szabadság menstruáció alatt? – Egy cég már biztosítja ezt női dolgozóinak

Megosztás

- Hirdetés -

A menstruáció alatti munkavégzés már hosszú ideje kérdéses, ugyanis a hölgyek ilyenkor nem feltétlenül hozzák legjobb formájukat, nem is beszélve az őket érő fájdalmakról.

Fizetett szabadság menstruáció alatt? - Egy cég már biztosítja ezt női dolgozóinak

Szombaton a Deepinder Goyal, azaz Indiai legnagyobb étel házhoz szállításával foglalkozó cégének, a Zomatonak alapítója és egyben ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy évente tíz napos menstruációs szabadságot ad minden egyes női és transznemű munkavállalójának.

Különböző értesülések szerint már több indiai cég is megtette az első lépést ebbe az irányba. Ez a döntés különleges jelentőséggel bír, mivel az országban a menstruáció abszolút tabu témának minősül. Bihar államban például havi két munkanapot vehetnek ki a nők emiatt.

- Hirdetés -
image 1 Fizetett szabadság menstruáció alatt? - Egy cég már biztosítja ezt női dolgozóinak

Japánban már 1947 óta létezik menstruációs szabadság a vállalatok női dolgozói számára.

Az elvégzett kutatások szerint a 15 és 45 év közötti holland nők 81 százaléka mondta azt, hogy a menstruáció nem képes hatékony munkát végezni. Továbbá, az is kiderült, hogy a lányok és a nők havi átlagosan 1,3 napot hiányoznak az iskolából vagy munkahelyükről.

A nőjogi szervezetek nem értenek egyet a döntéssel, mivel úgy vélik, a nők egyáltalán nem biztos, hogy jól járnak ezzel az intézkedéssel.

- Hirdetés -

Ugyanakkor azok a nők, akik rettenetes görcsöktől szenvednek minden egyes hónapban egyet értenek a szabadsággal, hiszen a nagy fájdalom munkaképtelenné teszi őket. Előfordul, hogy nemcsak a menstruáció alatt, hanem előtte is jelentkeznek a tünetek, úgy mint érzékenység, idegesség, rosszullét, fejfájás vagy éppen a hányinger. És, valljuk be, a felsoroltak bőven negatív hatással vannak a munkavégzésre.

7TFgjll11oE51Roxss Fizetett szabadság menstruáció alatt? - Egy cég már biztosítja ezt női dolgozóinak

„A Zomatonál szeretnénk elősegíteni a bizalom, az igazság és az elfogadás kultúráját. A mai naptól kezdve minden nő (beleértve a transznemű embereket is) évente akár 10 napos szabadságot is igénybe vehet” – írták a cég honlapján.

A hölgy munkavállalóknak nincs más dolga, mint személyesen vagy e-mailben jelezni főnökének, hogy szabadságra menne. A főnök azt is hozzátette, hogy a férfiak nagy része gyakran kételkedik abban, hogy a nők a menstruáció miatt nem képesek dolgozni.” Ez az élet része, és bár nem értjük teljesen, min mennek keresztül a nők, de hinnünk kell nekik, hogy amikor azt mondják, ezt ki kell pihenni, akkor az úgy van.”

- Hirdetés -

Az ázsiai országban azonban, nem a Zomato az első cég, ami felkínálta női dolgozóinak ezt a lehetőséget. 2017-ben a Gozoop, digitális kommunikációs ügynökség szintén meghozta ezt a döntést. A Gozoopnál viszont, csak havi egy nap szabadság engedélyezett. Természetesen minden nő dolgát megkönnyítené ez az intézkedés, hiszen nem kell mosdóban bajlódni, nem kell az átázástól tartani, sőt, ha otthonról is megoldható a munka, akkor egyrészt kényelmesebb, másrészt nem kell szabadságra sem menni.

GettyImages 678274010 Fizetett szabadság menstruáció alatt? - Egy cég már biztosítja ezt női dolgozóinak
Female white tampons on a dark marble background. Hygiene.

Ugyanakkor az a kérdés is felmerül, hogyha a koronavírus-járvány miatt képesek voltunk otthonról dolgozni, akkor azokon a bizonyos napokon is képesek lennének erre a hölgyek. Persze ez munkahely függő, de nyilvánvaló, hogy például egy irodai munkával rendelkező egyén számára ezen a néhány napon sem okozna problémát az, ha home office-ban tevékenykedne.

Magyarországon a menstruációra vonatkozó szabadságról még nem esett szó, de annak munkahelyi kezelése több országban is vita tárgya.

A nőjogi szervezetek továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a plusz szabadság növelni fogja a férfiak és a nők közötti bérkülönbségeket, illetve annak is fennáll a veszélye, hogy a női munkavállalók alkalmazása a menstruációs szabadság miatt csökkenhet.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!