Hogyan szállítsuk a karácsonyfát? A leggyakoribb hibák, amikért súlyos bírság járhat!

- Hirdetés -

Már csak egy hét van karácsonyig, javában zajlik a vásárlás, karácsonyfa beszerzés. Mindenki előszeretettel vásárolja meg a nagyobbnál nagyobb karácsonyfákat, de a problémával csak ezután szembesülnek. Hogyan visszük haza a gyönyörű fenyőt?

Hogyan vigyük haza épségben, biztonságban és a KRESZ-nek megfelelően?

Az előírások ezzel kapcsolatban egyértelműek, csak néhány egyszerű szabályt kell ismerni a bírság elkerülése érdekében.

A legtöbb karácsonyfa jelentősen meghaladja egy városi személygépkocsi méreteit, így hamar gond adódhat a fa hazaszállításával.

- Hirdetés -

Karácsonyfa szállítása az autóban

Gyakran a sofőrök, akik megpróbálnak megbirkózni a karácsonyfa szállításával egyszerűen beteszik az autóba. Akkor van probléma ha a kiválasztott karácsonyfa 1,5 méternél magasabb.

Amikor a karácsonyfát a lehajtott ülésekre próbálják betenni a sofőrök, gyakran kiteszik egy részét a nyitott csomagtartón vagy ablakon keresztül, de kiderült, hogy ez súlyos hiba.

A KRESZ ugyanis előírja, hogy előre-hátra is csak 40 centiméternyit lóghat túl, miközben a kilátásban nem akadályozhatja a sofőrt, illetve nem takarhatja világító berendezéseket. Jó látási viszonyok mellett legalább 40×40 cm méretű piros zászlóval, éjszaka pedig piros jelzőfénnyel és prizmával is el kell látni a szállítmányt, ha túllóg a kocsin.

- Hirdetés -

Kocsi tetején szállított karácsonyfa

A gépkocsi tetején a fát csak abban az esetben szabad szállítani, ha a járműre tetőcsomagtartót szereltek. A tetőcsomagtartók terhelhetősége jellemzően legfeljebb 50 kg. Szállítás alatt a fa csúcsának hátrafelé kell mutatnia, így a menetszél nem tudja letörni az ágakat. Szállítás közben a tetőről a fa előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re nyúlhat túl a járművön.

Természetesen mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a rendszámtáblát sem takarhatja el a szállítmány.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!