Kártérítés jár a COVID-19 oltásért – Eddig kell benyújtani a pályázatokat

- Hirdetés -

A koronavírus-járvány ideje alatt hazánkban és az egész világon emberek millióit oltották be különböző cégek vakcináival, mostanra viszont kiderült, az oltóanyagok több kárt okoztak, mint hasznot. A kötelező védőoltás mellett volt, aki kampányolt és volt olyan is, aki teljesen ellene volt.

covid Kártérítés jár a COVID-19 oltásért - Eddig kell benyújtani a pályázatokat

A járvány időszaka alatti oltás eleve indulatokat szült, hiszen a szakemberek egy jelentős része hangoztatta, hogy járvány alatt nem szokás oltani. Ennek ellenére a COVID-19 esetében ez nem így történt. Rendkívül rövid idő alatt hozták forgalomba az oltóanyagokat és bár a szakemberek már hosszú ideje dolgoztak ezen, az áttörést mindössze néhány hónap alatt el is érték.

Függően attól, ki mennyi oltást kapott és milyen kórtörténettel rendelkezett az oltást megelőzően, különböző mellékhatások jelentkeztek.

- Hirdetés -

Emellett pedig teljesen egészséges fiatalok is az oltás áldozatává váltak. Legalábbis többen is okolták a vakcinákat a különböző betegségek felbukkanása miatt.

covid1 Kártérítés jár a COVID-19 oltásért - Eddig kell benyújtani a pályázatokat

A Lengyelországban élő betegeknek, akik szembesültek a COVID-19 oltás káros hatásaival lehetőségük nyílik az államtól kártérítést kérni. Ugyanakkor nem mindenki veheti igénybe ezt, mivel a pályázati kiírás csak azoknak szól, akik az AstraZeneca vakcináját kapták és ennek következtében többek között mélyvénás trombózist szenvedtek el.

Az oltás mellékhatásaiként nyilvánosságra hoztak egy speciális listát, ami alapján a betegek megírhatják a pályázatot és igényelhetik a kártérítést. Ennek értelmében akit AstraZenecával oltottak, mélyvénás trombózist szenvedtek és emiatt legalább két hétig kórházban ápoltak, az államtól kérheti az őt megillető mértékű kártérítést. Az igényeket 2024. szeptember 21-ig lehet benyújtani. Csak Lengyelországban ebből a vakcinából 5,3 millió adagot adtak be az országban élőknek.

- Hirdetés -

A betegügyi ombudsman már 2022-ben, illetve 2023 első félévében eddig összesen 223 határozatot hozott, miszerint 4,5 millió lengyel zloty kártérítést ítélt meg a COVID-19 védőoltásokkal kapcsolatban.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!