Koronavírus: Újabb szigorításokat vezetett be a kormány – Mától lépnek érvénybe

- Hirdetés -

A koronavírus továbbra sem csendesedik, napról napra rekordokat döntöget az új fertőzöttek és az elhunytak száma. A járvány következtében emberek ezrei vesztik el munkájukat, hiszen a turizmus leállása miatt bezárnak a szállodák, apartmanok és a légitársaságok is szinte üres járatokkal közlekednek. A kormány állítása szerint annyi munkahelyet teremt majd, amennyit a járvány elvesz, de nyilvánvalóan ehhez is időre van szükség. Az emberek pedig addig kénytelenek megélni valamiből.

A márciusi berobbanáskor is számos korlátozást vezettek be, amelyekből még ma is jó néhány él, de ennek ellenére további intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében az Országgyűlés tegnap ülésezett és az önkormányzatok helyzetéről, a járvány elleni védekezésről beszéltek.

Tordai Bence szerint a Fidesz nem tud választ adni a problémákra, a kormány nem jól teljesít, sőt, az emberek akaratával is szembemegy. Szóba került még az egészségügyi ellátás színvonala, az alacsony fizetések, a megélhetési nehézségek, a korrupció és a rendkívül alacsony nyugdíjak. Tordai azt is elmondta, hogy az emberek változást akarnak, de a Fidesz erre nem képes.

- Hirdetés -

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról szólalt fel, hogy jelenleg a járvány közepén vagyunk, ezért az emberek aggódnak a munkahelyük miatt és a gazdaságot is meg kell óvni. „Egész Európában romlik a helyzet, de más országokban az ellenzék nem állítja a kormányról, hogy szabadjára engedte volna a járványt. Magyarország most is az eredményesebben védekező országok között van”.

A képviselő kérte a kormányt, hogy ne „a saját vállalkozóik, hanem a választók érdekeit képviselje”.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy fogalmazott, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak jól menjen és növelik a támogatásokat is.

- Hirdetés -

Oláh Lajos felvetette azt is, hogy a kormány szerint nem szükséges ingyenes, nagy mennyiségű és gyors teszteket végezni, ezért túl késő lesz majd reagálni. Szerinte sokkal többet kellene tesztelni, méghozzá ingyen, így talán nem kellene munkahelyeket és iskolákat bezárni.

A hétfői ülésen az Országgyűlés több ponton is módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajták szabályait. A hatósági házi karantén megsértése esetén a büntetés összegét ötvenezer forintról százötvenezer forintra módosították. A járványügyi változtatásokat a képviselők 117 igen, 23 nem és 19 tartózkodás mellett fogadták el.

A külföldről történő belépéskor a hatósági házi karantén elrendelését nem kell közigazgatási határozatba foglalni, hanem a törvény miatt automatikusan meg kell kezdeni azt.

- Hirdetés -

Vagyis, a Magyarországra érkezők a rendőrökkel tudatják, hol kezdik meg a karanténkötelezettségüket és amennyiben rendelkeznek olyan eszközzel, a karanténszoftvert is le kell tölteni. Annak segítségével ugyanis a rend őrei ellenőrizhetik a karantén betartását.

A helyszíni ellenőrzés továbbra is érvényben marad, a karantén alatt állóknak be kell engedni a rendőröket lakásukba. Azt már említettük, hogy a büntetés mértéke akár 150 ezer forint is lehet, de ez az összeg egy nap leforgása alatt 600 ezer forintra is megnőhet a jogsértők esetében.

Péntek óta pedig a hat év felettieknek is kötelező a maszkhasználat olyan szabadtéri rendezvényeken, mint a sportesemények, koncertek. Ez alól a sportolók, a bírók és segítőik, a rendezvényeken felszólalók kivételt képeznek.

A változtatások a kihirdetést követő napon lépnek érvénybe, ami pedig azt jelenti, hogy már mától fennállnak.

2021. január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfáját huszonhétről öt százalékra csökkentik, valamint jövőre elindul az otthonfelújítási támogatás is, amit legalább egy gyermeket nevelő családok igényelhetnek. Jó tudni, hogy a Szép-kártya kezdeményeit is meghosszabbították annak érdekében, hogy segítsék a belföldi turizmust.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!