Az idei búza toxintartalma jelentősen meghaladja az egészséges értéket, ami azt jelenti, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk esetében komoly veszélynek vagyunk kitéve. Raskó György, agrárszakember mindenkit óva intene ezeknek a pékáruknak a vásárlásától és főleg azok fogyasztásától.
A hagyományos őrlés során eltávolítják a toxinokat tartalmazó külső héjat, de a teljes kiőrlésnél ez nincs így, sőt még a korpát is beledarálják a lisztbe. Tehát, az ebből a lisztből származó pékáruk alkalmatlanok az emberi fogyasztásra, sőt komoly veszélyt is hordoznak magukban.
Az ágazat már az év közepén is jelezte, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az idei búza fertőzött lesz, mint utóbb kiderült, ez így is lett.
Kiket veszélyeztet a fertőzés?
Raskó György szerint azokra az emberekre veszélyes a fertőzött gabona, akik gyermeket szeretnének, ugyanis a toxintartalom nagyban befolyásolja a nemzőképességet azzal, hogy drasztikusan lecsökkenti a férfiak hímivarsejtjeinek számát.
A szakember elmondta azt is, hogy a teljes kiőrlésű pékárukat kismamáknak, kisbabáknak és krónikus gyomorbetegségben szenvedőknek ajánlják, az adott esetben azonban ez egyáltalán nem szerencsés.