Riasztóan megugrottak a kanyarós esetek Európában

- Hirdetés -

Európában is aggodalmára ad okot a kanyarójárvány a WHO figyelmeztetést adott ki! Az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai nemrégiben „nemzeti incidensként” kezelték a közép-angliai kanyarójárványt.

A WHO figyelmeztet

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) kedden figyelmeztetett, hogy Európa „riasztó mértékben” növekvő kanyaróesetekkel szembesül. 2023-ban a régióban több mint 30-szoros növekedést tapasztaltak a kanyaróesetek számában.

Tavaly január és október között a WHO európai régiójának 53 tagállama közül 40 állam több mint 30 000 kanyaróesetet jelentett, szemben a 2022-es 941 esettel. A megnövekedett esetszámok mellett 21 000 embert kellett kórházba szállítani, és öt kanyaróval összefüggő haláleset történt.

- Hirdetés -

A WHO szerint ez a felfelé ívelő tendencia várhatóan folytatódni fog, ha nem tesznek sürgős intézkedéseket a további terjedés megakadályozására.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi heti fenyegetésjelentése szerint a vírus a COVID-19 járvány alatti lezárások idején gyakorlatilag eltűnt Európában, de „az EU/Európai Gazdasági Térség (EEA) kanyaróeseteinek száma 2023 júniusa óta folyamatosan növekszik”.

kanyaro 1 Riasztóan megugrottak a kanyarós esetek Európában

Kanyaró helyzet:

Románia

Románia, hasonlóan az Egyesült Királysághoz, vörös riasztást adott ki. Tavaly decemberben az ország egészségügyi minisztériuma nemzeti kanyarójárványt hirdetett a megnövekedett esetszámok és a fertőzött gyermekek közötti magas kórházi kezelések száma miatt.

- Hirdetés -

Azóta négy beoltatlan személy – három csecsemő és egy felnőtt – halt meg kanyaróban a helyi média és a Nemzeti Közegészségügyi Intézet szerint. Utóbbi 2023-ban összesen 2 805 kanyaróesetet igazolt Romániában.

Ausztria

Ausztria 2023 eleje óta küzd a kanyaróval, és az év folyamán az epidemiológiai jelentési rendszeren keresztül majdnem 200 esetet rögzítettek.

Franciaország

Franciaországban egy kanyarójárvány kezdődött tavaly szeptemberben a délkeleti Guilherand-Granges település egyik iskolájában. November közepéig 64 megerősített esetet jelentettek, amelyből kettőt kórházba kellett szállítani – számolt be a regionális egészségügyi ügynökség.

- Hirdetés -

Németország

Németországban tavaly 57 kanyaróesetet rögzítettek, ami több, mint 2022-ben, de kevesebb a járvány előtti szinteknél.

Kanyaró Oltási Lefedettség Európában

Az ECDC szerint a többségében szuboptimális oltási lefedettség miatt várhatóan több kanyaróeset fordul elő az EU/Európai Gazdasági Térség országaiban. Eközben a WHO Európa arra figyelmeztetett, hogy a vírus újbóli terjedése nagyrészt az oltási lefedettség visszaesésének tulajdonítható.

Az EU/Európai Gazdasági Térség átlagos oltási lefedettsége 2020 óta csökken. Az ECDC legfrissebb adatai szerint a második adag oltási lefedettsége 2022-ben körülbelül 89,7 százalék volt.

Magyarország (99 százalék), Szlovákia és Portugália (96 százalék) rendelkezik az EU legmagasabb kanyaróoltási szintjeivel, míg Észtország (68 százalék) és Románia (71 százalék) a legalacsonyabb szintekkel.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai múlt pénteken figyelmeztettek, hogy a Nyugat-Midlands régióban tapasztalt megnövekedett esetszám más városokra és településekre is átterjedhet, hacsak nem tesznek sürgős lépéseket az oltási arány növelése érdekében.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerint a múlt csütörtökig a Nyugat-Midlands régióban 216 megerősített és 103 valószínű kanyaróesetet jelentettek tavaly október óta, többségük 10 év alatti gyermekek között.

Jenny Harries, az UKHSA vezérigazgatója szerint „néhány közösségben az oltási arány olyan alacsony, hogy most valós veszélye van annak, hogy a vírus más városokban és településeken is terjedni fog”. Hozzátette, hogy a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) vakcina két adagja élethosszig tartó védelmet nyújt, és „soha nem késő pótolni”.

„A kanyaróban szenvedő gyermekek nagyon betegek lehetnek, és néhányuk életre szóló szövődményekkel küzdhet. A szülők számára a legjobb védelem a gyermekeik számára az MMR oltás,” – mondta Harries.

Siddhartha Datta, a WHO Európa immunizációs regionális tanácsadója egyetért. „A rendelkezésre álló kanyaróoltások biztonságosak és hatékonyak. Évek óta használják őket, és annyi halált és betegséget megelőztek már az európai régióban,” magyarázta egy sajtótájékoztatón a múlt héten.

A kanyaró egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely könnyen terjed, amikor a fertőzött személy lélegzik, köhög vagy tüsszent – áll a WHO szerint.

„Súlyos betegséget, szövődményeket és akár halált is okozhat”.

Előfordulása, tünetek

A vírus leggyakrabban gyerekeknél fordul elő. A tünetek közé tartozhat magas láz, köhögés, orrfolyás és kiütés.

A két adagos MMR vakcina 96 százalékos hatékonyságú.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!