Üzenet érkezett Brüsszelből – „Illegális a magyar határzár”

- Hirdetés -

„Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni” – írta Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos a magyar kormánynak.

Brüsszel mindenképpen szeretné elkerülni azt a kaotikus helyzetet, amely a koronavírus-járvány első hulláma során kialakult. Mindezt az okozta, hogy az országok többsége kénye-kedve szerint vezetett be korlátozásokat a határátlépéssel kapcsolatban, illetve zárta le határait a fertőzöttek számának gyors növekedése miatt.

Magyarország 2020. szeptember elsejével, azaz a mai nappal lezárta határait, vagyis az EU egyetlen tagállamából sem engedélyezi a beutazást. Kivételes esetben azonban, vannak kiskapuk, amit néhány tagállam már ki is használt. A határzár még csak ma lépett életbe, de hazánk máris üzenetet kapott Brüsszelből. Az üzenet szerint határlezárásunk illegális, vagyis azonnal vissza kell vonnunk azt.

- Hirdetés -

Didier Reynders közösségi oldalán két posztban is tudatta a magyar kormánnyal, hogy „az intézkedések sértik az emberek szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet integritását, illetve a tagállamok állampolgárai között is különbséget tesznek”.

„Minden tagállam saját felelőssége marad az általa megfelelőnek tartott intézkedések meghozatala. Ugyanakkor a koherens válasz nagyon fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a korábbi széttöredezett fellépést, és megőrizzük a schengeni övezet integritását.”

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi nap folyamán Szlovéniába utazott, ahol a cseh miniszterelnökkel találkoztak, aki kérte hazánk minisztereit, hogy adjanak mentességet azoknak a cseh turistáknak, akiknek szeptember hónapra már lefoglalt utazásuk van hazánkba. Orbán nem mondott nemet a kérésre, mivel ez rossz színben tüntette volna fel a visegrádi országokkal szemben. Továbbá a kedvezményt a szlovákokra és a lengyelekre is kiterjesztette azzal a feltétellel, hogy Magyarországra lépésükhöz szükség van öt napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztre.

- Hirdetés -

A magyar kormány még múlt hét pénteken jelentette be a szeptember elsejétől életbe lépő határzárat, amiről a kormányrendelet is megjelent:

„A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló, szeptember 1-jétől október 1-jéig hatályos 407/2020. kormányrendelet értelmében

  • a kormány Magyarország közrendjét és belső biztonságát fenyegető komoly veszély fennállása miatt kihirdeti, hogy a teljes belső határon a határellenőrzést ideiglenesen visszaállítja,
  • hatályát veszti az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. kormányrendelet.

Általános rendelkezések az utazási korlátozásokról

- Hirdetés -

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. kormányrendelet értelmében az alábbiakat rendelte el a kormány:

  • a rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre terjed ki,
  • a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve b) aki rendelkezik az  idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az  erről szóló okmányt belépéskor bemutatja, c) aki magyarországi sportszervezetnek a  sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére, d) aki a  külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi – névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére.

A RENDELET HATÁLYA NEM TERJED KI A) A TEHERFORGALOMBAN TÖRTÉNŐ HATÁRÁTLÉPÉSRE, B) A KÜLFÖLDRE UTAZÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY SZERINTI HIVATALOS ÚTLEVÉLLEL TÖRTÉNŐ HATÁRÁTLÉPÉSRE, VALAMINT C) ARRA A SZEMÉLYRE, AKI A MAGYARORSZÁGRA VALÓ BELÉPÉS SORÁN HITELT ÉRDEMLŐEN IGAZOLJA, HOGY A HATÁRÁTLÉPÉSRE JELENTKEZÉS NAPJÁT MEGELŐZŐ 6 HÓNAPON BELÜL A COVID-19 BETEGSÉGEN ÁTESETT.”

A kormányrendelet kiterjed továbbá a magyar állampolgárok hazaérkezésére, a külföldiek országba lépésére, az ingázókra, valamint a vállalkozások utazóira.

A magyar határzár miatt hatalmas dugók alakultak ki, így a rendőrök a szükséges formanyomtatványok elkérése nélkül, csupán néhány kérdés feltétele után beengedték Magyarországra a Szlovákia felől érkezőket. Esztergomnál is csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek, vagyis elég volt egy személyi igazolvány a magyar határ átlépéséhez, méghozzá időkorlát nélkül.

A helyszínen szolgáló rendőrök elárulták, hogy az óriási torlódás miatt „más parancsot kaptak, és most már elég a személyi igazolvány.”

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!