2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapHírekHogyan használhatók fel a rezsiutalványok? Jobb ha tisztába vagy ezekkel!

Hogyan használhatók fel a rezsiutalványok? Jobb ha tisztába vagy ezekkel!

-

Gulyás Gergely, miniszter az aktuális kormányinfón jelentette be péntek délelőtt, hogy a pozitív gazdasági eredményeknek köszönhetően minden nyugdíjasnak egy 9000 forint értékű rezsiutalványt küld a kormány. A háromszor 3000 ezer forintos bónokat 2020. március 31-ig lehet felhasználni a gáz-és áramszámlák befizetésére. Az utalványokat szeptember végéig mindenkinek ki kell postázni. Első körben Budapesten kézbesítik, majd a vidéken juttatják el a nyugdíjasokhoz.

3D Electric power lines over sunrise

A felhasználásról részletes tájékoztatást adnak. Az utalványokat azok az idősek kapják majd meg, akik 2019 májusában már nyugdíjasok voltak.

A rezsiutalványról szóló kormányrendelet már a bejelentés délutánján megjelent. Kiderült, hogy az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak a rezsiutalványokra, vagyis nagyjából 2,6 millió emberhez kell eljuttatni ezeket.

Azt, hogy ezen kívül ki jogosult még a kedvezményre a kormányrendelet pontosan részletezi. A rezsiutalványra jogosultak köre a 2019 májusában már ellátásban részesülő öregségi nyugdíjasok, özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapók.

A rezsiutalványok csak földgáz-és villamosenergia szolgáltatások kifizetéséhez használhatók fel, amelyeket a postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltatónál személyesen is át lehet adni.

Bármelyik postai hivatalban 2020. március 31-ig készpénz helyett fizethet az utalványokkal a megszokott módon. Az erről szóló, részletes tájékoztató a szolgáltató honlapján is olvasható lesz.

Befizetéskor, ha az adott összeg meghaladja az utalvány kereteit, akkor kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyás fizetés ebben az esetben nem lehetséges. Egyszerre több utalványt is fel lehet használni több csekk befizetésére. Valamint az utalvány készpénzre semmilyen körülmények között nem váltható be.

Ezek a rezsiutalványok nem névre szólóan érkeznek meg, így bárki befizetheti az adott csekket. Emellett viszont felhasználható a szolgáltatónál fennálló egyéb tartozás kifizetésére is. Az ügyfélszolgálati irodákban egy utalvány csak az adott ügyfél folyószámlájára fizethető be.

A rezsiutalványok értékét a szolgáltató azonnal, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján. Az utalványokról további információt a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

Ezek is érdekelhetnek