2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberekHogyan lehet beazonosítani 8 furcsa mentális betegséget? - Íme a részletek

Hogyan lehet beazonosítani 8 furcsa mentális betegséget? – Íme a részletek

-

Szakértők szerint minden negyedik ember mentális vagy neurológiai rendellenességtől szenved. E rendellenességek egy része közismert, viszont vannak olyan ritkák is, melyek rendkívül specifikusak és még a legtapasztaltabb szakemberek számára is bonyolult dolog beazonosítani őket. Akadnak azonban olyan tünetek, tünetegyüttesek, melyek segítségével nagyjából meg lehet állapítani milyen problémával is állunk szembe. Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, Alice Csodaországban szindróma

Todd-szindróma néven is ismert, mely egy olyan rendellenesség, ami befolyásolja egy ember érzékelését s, arra készteti, hogy a környezetét torzultnak lássa, akárcsak Alice Csodaországban.

Tünetek:

A Todd-szindrómában szenvedő betegek általában agydaganatban, erős migréntől szenvednek vagy az Epstein-Barr vírus kezdeti stádiumában vannak;

A környezetüket makropsziaban (érzékelt tárgyakat magukhoz képest túl nagynak) és mikropsziaban (érzékelt tárgyakat magukhoz képest túl kicsinek) látják;

Ezen kívül hallászavar, időtorzulás, testtorzulás, egyensúlyproblémák, hangtéveszmék is társulhatnak mellé

2, Faktikus/tényszerű rendellenesség

A legtöbben utálnak betegek lenni, kivéve a tényszerű rendellenességben szenvedő emberek, akik úgy viselkednek, mintha mind testileg mind lelkileg betegek lennének, holott semmi különös nem történt velük. A betegek képesek eltúlozni a nem létező tüneteiket, ezen kívül hazudhatnak róla vagy olyan tüneteket idézhetnek elő mely megváltoztatja az orvosi diagnózist. Az emberiség körülbelül 1%-a szenved ettől a mentális rendellenességtől.

Tünetek:

Az emberek szándékosan megbetegítik magukat;

Folyamatosan járnak orvoshoz, kórházba és kérik a vényköteles gyógyszerek felírását;

Alapos ismereteik vannak az orvosi terminológiáról;

3, Idegenkéz-szindróma

Dr. Strangelove-szindróma néven is ismert ritka mentális rendellenesség, mely során a beteg úgy érzi, hogy teljesen elveszítette a keze feletti irányítást. Úgy érzékeli, mintha az a kéz egyáltalán nem az ő része lenne. A betegségből nem lehet kigyógyulni, és a rohamok során olykor a másik kezüket kell használniuk, hogy irányítsák az “idegen kezet”. Ez általában agyműtét, fertőzés, daganat, stroke, verőértágulat után jelentkezhet.

Tünetek:

Ha az egyén folyton arról beszél, hogy a végtagja hirtelen saját életre kel vagy tetszés szerint mozog, erőszakossá válik, megragadja az illető nyakát és meg kell harcolni vele;

A beteg olyan szinten idegennek érzi saját kezét, hogy arra ösztönözheti, hogy saját magában kárt tegyen.

4, Disszociatív identitászavar

Régen többszörös személyiségzavarnak nevezték, és amint a neve is sugallja, ez egy olyan mentális betegség, mely egyénenként több elkülönített saját névvel rendelkező személyiséget foglal magába. Ez az egyik leghíresebb mentális betegség, amit még a TV-ben is ábrázoltak és az emberiség 1%-át érintő betegség mögött rejlő igazság rendkívül zavaró. Akik ebben szenvednek általában mentális intézményekbe kerülnek.

Tünetek:

A betegségben szenvedőknek egynél több identitása van, különböző nevekkel, személyiségekkel és nemekkel;

Az identitások mindenféle figyelmeztetés nélkül váratlanul cserélődnek órák vagy akár évek után;

Amnézia is kísérheti a betegséget;

Az ilyen emberek nem tudják mi történik velük, ez pedig megnehezíti a normális életvitelt mind magán mind a szakmai életben.

5, Stendhal-szindróma

A Stendhal-szindrómában szenvedő emberek önkívületi állapotba kerülnek akkor, ha meglátnak valamilyen műalkotást. A szindrómát a 19. századi francia író után nevezték el, aki egy levélben vallott stresszes tapasztalatairól az 1817-es firenzei utazása után.

Tünetek:

Szédülés, ájulás;

Tájékozatlanság, zavartság;

Hirtelen jött szorongás és megnövekedett szívverés;

Hallucináció.

6, Cotard-szindróma

A lista egyik legfélelmetesebb mentális betegsége az úgynevezett Cotard-szindróma. A betegség arra készteti az embert, hogy azt gondolja magáról, hogy halott vagy egy szellem. Tudósok szerint ezt az agy bizonyos részeinek sérülései okozhatják. Szerencsére ez rendkívül ritka betegség.

Tünetek:

A betegek azt hiszik magukról, hogy halottak, szellemek, nem létező személyek, akik elvesztették a vérkeringésüket és szervfunkcióikat.

Mivel abban a hitben vannak, hogy nem léteznek, ezért abbahagyják az evést, ivást, mert úgy gondolják, hogy nincs szükségük tápanyagokra;

Depresszió.

7, Agnózia

Az agnózia egy észlelési zavar, mely során a valóság és az érzékelés/észlelés közötti kapcsolat nem pontos. Ennek következtében az emberek nem ugyanazt a jelentést fogják társítani ahhoz a dologhoz amit látnak. Ez a betegség többnyire egy demenciából, rákból, mérgezésből stb származó agykárosodás után jelentkezik.

Tünetek:

A betegek összezavarodnak attól, amit látnak, például a valóságban egy kisbaba van előttük, de ők egy kutyát látnak vagy a valóságban egy ember áll előttük, akit fának látnak.

Az ismerőseik arcát, és azokat a helyeket, amiket csukott szemmel is ismerniük kellene már nem ismerik fel.

8, Wendigo-pszichózis

Ebben a betegségben szenvedő emberek abban a hitben vannak, hogy egy úgynevezett Wendigo nevű szörny szállta meg őket. A Wendigo egyébként egy rosszindulatú, kannibál szellem, ami az algonkin indiánok mitológiából ismert. Ez a szörny arra kényszerítheti az illetőt, hogy rossz dolgokat tegyen például öljön.

Tünetek:

Depresszió, neurotikus problémák;

Krónikus magány;

Agresszív és erőszakos viselkedés.

Ismersz olyat a közvetlen közeledben, aki a fent említett betegségek valamelyikétől szenved?

Ezek is érdekelhetnek