2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉrdekességekHogyan lehet megtanulni gyorsan és hibamentesen gépelni? Mutatjuk!

Hogyan lehet megtanulni gyorsan és hibamentesen gépelni? Mutatjuk!

-

Manapság szinte nincs olyan szakirány, mely ne igényelne számítógépes ismereteket. Sajnos azonban nem lehet magabiztos számítógép használatról beszélni, ha valaki nem tud gyorsan gépelni. Ezt oktatás keretein belül is el lehet sajátítani, de saját magunkat is meg tudjuk tanítani a fortélyokra. Szakértők szerint, aki el tudja sajátítani a vakon gépelést, évente három munkanapot takarít meg.

Gondolkoztál már azon, hogy milyen gyorsan lehet gépelni? Egy irodai dolgozó akár 200 karaktert tud leütni percenként. A kicsit gyakorlatiasabb gépelők, 300-400 karaktert is le tudnak ütni. Mai cikkünkben elhoztunk néhány tippet, amivel elsajátíthatod a vakon és a tíz ujjas gépelést is.

A sebesség és a pontosság a billentyűzet típusától függ, ezért megvizsgáltuk a 3 legnépszerűbb billentyűzet típus előnyeit és hátrányait.

-Membrános

Előnyök: Ez a legelterjedtebb billentyűzet, mert olcsó és egyszerű a kezelése. A gombokat rugalmas gumibuborékok mozgatják.
Hátránya: Mindegyik gomb más és más nyomáserőt igényel, ezzel pedig idővel megváltozik annak rugalmassága. A másik hátránya, hogy nagyon hangos.

-Ollós szerkezetű

Előnyök: Ezeket általában notebookokba szokták építeni, a gombok mozgását egy ollós szerkezet segíti. Ennek köszönhetően sokkal egyenletesebbé válik a gombok lenyomása.
Hátránya: Kicsivel több erő kell a gombok lenyomásakor, mert nem mindig olvassa be a betűt.

-Mikrókapcsolós szerkezetű

Előnyök: A gombok használatát rugó és acéllemezzel ellátott kapcsoló segíti elő. Nagy előnye, hogy minden gomb egyenletes erősségű nyomással működik és tartósabb, mint társai. Ha az egyik gomb elromlik, nem kell az egész billentyűzetet kicserélni.
Hátrányok: Drága.

Ha növelni akarod a gépelési sebességet, akkor döntsd meg a billentyűzetet. Ehhez annak speciális lábait kell igénybe venni, melyek elősegítik a helyes szöget. A laptopokhoz egy egyedi állványokat kell beszerezni.

A kéz helyes elhelyezése csökkenti a gépelési időt.

A leggyorsabb gépelés a 10 ujjas gépelés. Ezt a verziót 130 évvel ezelőtt találta ki Frank Edward McGurrin. Ennek az a lényege, hogy egy illető úgy írja be a szöveget, hogy mindeközben nem néz rá a billentyűzetre. Ehhez először meg kell tanulni a helyes kézpozíciót.

Minél jobban képzed a memóriád, annál gyorsabban tudsz gépelni.

A 10 ujjas módszer azt jelenti, hogy mindkét kezed összes ujját igénybe kell venned a művelethez. Sőt, minden ujj saját területéért felelős. Vannak bizonyos módszerek, amivel könnyedén lehet ezt memorizálni. Az egyik ha minden ujjadra ráragasztasz egy cetlit, amire felírod azokat a billentyűket, amely billentyűk hozzá tartoznak.

A kényelmetlen testtartás tönkreteheti az egész folyamatot.

A megfelelő testtartás megóv a hátproblémáktól és növeli a teljesítőképességet.

Rossz testtartás: ha a laptop az öledben van, ha lecsúszol a székről miközben a gép előtt ülsz vagy, ha görnyedt háttal ülsz.
Jó testtartás: ha a monitor 45-70 cm távolságra van a szemtől, ha a csukló egy magasságban van a billentyűzettel, ha a lábad lent van a talajon.

A billentyűzet nézése lassítja a gépelést.

A következő módon lehet megszabadulni ettől a problémától.

Csukd be a szemed és mondj ki hangosan szavakat, naponta egyszer diktálj le magadnak egy filmleírást vagy dalszöveget.

Keresd meg a monitoron a hibákat, majd próbáld őket kijavítani.

Minden egyes szó leírása után tedd vissza a kiinduló pozícióba a kezed.

Vannak dolgok, melyek megakadályozzák a gyors gépelést.

A gyors gépelés megtanulása során sok felhasználó bizonyos hibákat tapasztal. Íme, ami megakadályozza, hogy a tipográfia istenévé válj:

Hibák a gépelés során. – Ilyenkor a teljes szöveget el kell olvasni, majd ki kell javítani.

Túl erősen nyomod a billentyűket. – Minél erőteljesebben gépel valaki annál lassabban gépel.

Jó tanács: ha folyamatosan ugyanazt a hibát követed el a gépelés során, akkor tarts szüntet. A sok munka folytán az izmok megfeszülhetnek.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek