2022 december 9 péntek
KezdőlapHírekHőkamera mentette meg egy nő életét - A felvételeken kiszúrta a mellében...

Hőkamera mentette meg egy nő életét – A felvételeken kiszúrta a mellében növekvő daganatot

-

Hőkamerák segítségével számos dolgot képesek ellenőrizni a repülőtereken. Ezúttal azonban egy nőnek hatalmas szerencséje volt, hisz a kamera felvételein egyértelműen látszik, hogy a mellében daganat van. Ezek a hőkamerák azonban alapvetően nem alkalmasak diagnosztikai célokra.

A 41 éves Bal Gill életét egy skóciai utazás változtatta meg. A nő visszanézte az edinburghi Camera Obscura and World of Illusion nevű interaktív múzeum hőkamerás felvételeit, amikor észrevette, hogy egy sárga folt van a mellénél.

Azonnal orvoshoz rohant, nagy szerencséjére, ugyanis korai stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A hőkamerák egyáltalán nem tudják hatékonyan kiszűrni a daganatos betegségeket, de ő most mégis ezeknek köszönheti életét.

Bal Gill májusban járt a múzeumban. A betegség megállapítása után levelet küldött az intézmény személyzetének, amelyben leírta, hogy az interneten keresett rá a kamera felvételein látott sárga foltra. A talált cikkek éppen a mellrák hőkamerás vizsgálatát boncolgatták.

“Volt két műtétem, és lesz még egy, hogy megakadályozzuk a rák terjedését” – írta Bal, akinek levelét közzétették a múzeum honlapján is.

“Szeretnék köszönetet mondani: a kamera nélkül nem tudtam volna meg, hogy beteg vagyok. Tudom, hogy nem erre találták ki, de ez a látogatás megváltoztatta az életemet” – tette hozzá hálásan.

Andrew Johnson, a múzeum igazgatója elképesztőnek tartja, hogy a nő észlelte a foltokat és azonnal cselekedni tudott.

“A legjobbakat kívánjuk neki a gyógyuláshoz, és reméljük, hamarosan újra látjuk őt és a családját” – mondta Johnson.

A szakértők a kirívó eset ellenére sem javasolják a hőkamerákat a mellrák kiszűrésére.

Az NHS Lothian orvosigazgatója, Tracey Gillies elmondta, hogy csapatai digitális mammográfiát használnak az emlőrák diagnosztizálására.

“A mammográfia kis sugárterheléssel készít képeket, ezeket később az orvosi team elemzi. A múltban több kísérletet is elvégeztek arra vonatkozóan, hogy hőkamerával is kimutatható-e a rák, azonban semmilyen tudományos tény nem igazolja, hogy önmagában alkalmas lehet erre” – mondta Gillies, aki emellett felhívta a figyelmet a szűrések fontosságára is.

2019 februárjában az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a thermográfiás/hőkamerás módszert nem szabad mammográfia helyett mellrák felfedezésére diagnózisára vagy szűrésére használni.

Ezek is érdekelhetnek