2022 július 6 szerda
KezdőlapHírekHolnaptól megszűnik az idősek védett idősávja - Ismét bármikor vásárolhatunk

Holnaptól megszűnik az idősek védett idősávja – Ismét bármikor vásárolhatunk

-

A kormány holnaptól, azaz december 12-től felfüggeszti az idősek védett vásárlási idősávját. A cél, hogy ezzel is segítsék a tömeges vásárlás elkerülését, vagyis, hogy egyszerre túl sokan tartózkodjanak az üzletekben. A karácsonyi bevásárlások idején alapvetően is sokkal többen fordulnak meg a boltokban, bevásárlóközpontokban, a koronavírus-járvány alatt viszont a túlzsúfolt üzletekkel megnő a megfertőződés veszélye.

A vásárlási sáv felfüggesztése ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. A rendelet hamarosan a Magyar Közlönyben is olvasható lesz.

Vagyis, a kormányrendelet alapján holnaptól, vagyis szombattól bárhol, bármikor vásárolhatunk a boltokban, patikákban és drogériákban is. Az idősáv felfüggesztésének kezdeményezését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték. Az Idősügyi Tanács is egyet értett a javaslattal, így a kormány meghozta a döntést és felfüggesztette az idősek vásárlási sávját. A maszk viselése azonban továbbra is kötelező, aki pedig megfeledkezik erről, arra pénzbírságot rónak majd ki. Továbbá arra kérik az időseket, ha lehetőségük van rá, akkor ne személyesen menjenek vásárolni, hanem kérjék meg szeretteiket vagy szomszédaikat.

“A kormánynak egy olyan megoldást kellett keresnie, amely minden vevő biztonságos vásárlását a legjobban szolgálja” – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos szerint jó döntés született, hiszen már az elmúlt néhány napban érezhető volt a vásárlások számának növekedése. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke már a hét elején erre figyelmeztetett. Bubenkó azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány és ünnepi készülődés miatti feszültség már most észlelhető és a karácsony közeledtével egyre csak nő.

Hatalmas kihívást jelent a járvány elleni védekezés, hiszen a túlzsúfolt bevásárlóközpontokban a koronavírus gyorsan fertőz és terjed, mivel kevésbé megoldható a megfelelő távolságtartás. A forgalom egyre nő, ezért arra kérik az embereket, hogy vigyázzanak egymásra, mindenhol viseljenek maszkot és tartsák meg a 1,5-2 méteres távolságot egymástól.

“A kormány nem teljesen érte el a célját, ugyanis a nyugdíjasoknak kijelölt idősávban nem számottevő a forgalom. Az idősebbek ugyanúgy használják az idősávon kívüli időszakokat a vásárlásra” – tette hozzá a szervezet elnöke.

A boltok is korábban zárnak, ezért sokan a munkájuk miatt már nem jutnak el hétköznap vásárolni, így azt szombat-vasárnapra halasztják, ami szintén nagyobb tömeget okoz. Tudatosan kell viselkednünk, ezért érdemes listát írni és célirányosan vásárolni, hogy minél kevesebb időt töltsünk a boltokban.

Ezek is érdekelhetnek