2022 július 6 szerda
KezdőlapHírekHungarikum lett a dobostorta, ami csupán egy kétbalkezes inas jóvoltából létezik

Hungarikum lett a dobostorta, ami csupán egy kétbalkezes inas jóvoltából létezik

-

A Hungarikummá válás legfontosabb feltétele a magyarság csúcsteljesítménye. Ez pontosan igaz Dobos C. József, cukrász alkotására is. A Hungarikum Bizottság szerdán választotta be a dobostortát az eddig meglévő hetven érték mellé.

Abban az esetben, ha csak egy kanállal több cukrot vagy vaníliás cukrot teszünk bele, máris nem nevezhetjük dobostortának ezt a finom desszertet. Egyetlen apró kilengés azonban nincs kőbe vésve, méghozzá a csokoládé.

“A dobostorták között talán csak annyi lehet a különbség, hogy ki milyen étcsokoládét használ az elkészítéshez. Ez a minimális eltérés pedig az étcsokoládé kakaó tartalmából adódhat. Van, aki az 55 és van, aki a 88 százalékosat részesíti előnyben” – mondta Pataki Ádám, cukrász.

Dobos C. József halála előtt a cukrásztestület előtt felfedte a titkos receptet, azonban az volt a kikötése, hogy csak az ipartestület tagjai használhatják fel szabadon. A recept mindenki más számára védett.

“Nem lehet rajta változtatni, mert akkor már nem nevezhető dobostortának. Ez az ízvilágra és a hozzávalókra igaz, a külső megjelenésben nincsenek szabályok. Mindenki úgy díszíti a cukormázat, ahogy azt a kedve tartja” – mondta Móczár Piroska, cukrász.

Bárki kezdeményezheti egy népszerű magyar érték hungarikummá tételét. Először az értéktárban kell bejelenteni a szándékot, ez lehet akár egy helyi értéktár is. Ezután nemzeti értékké nyilvánítják azt, így a Magyar Értéktár része lesz. Ahhoz, hogy hungarikum lehessen, a Hungarikum Bizottságnál kérni kell a kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítását. Majd miután döntenek róla, bekerül a gyűjteménybe.

Dobos C. József, cukrászmester az édesség létrejöttét egy kétbalkezes inasnak köszönheti. A vajat köpülő fiú ugyanis só helyett cukrot tett a vajba, ami megváltoztatta annak ízét és elnyerte Dobos tetszését. Az elkészített tortát elvitte az 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításra, ahol Sissi és Ferenc József is megkóstolta azt. A cukrász annyira büszke volt művére, hogy a saját nevét adta neki.

“Más okokból is büszke vagyok arra, hogy végre eljutott idáig a dobostorta. Annak idején édesapám volt az Ipartestület elnöke, ő terjesztette fel először, hogy a dobostortát hungarikummá nyilvánítsák. Lassan, de biztosan célba ért a munkája” – mondta Pataki Ádám.

Íme a Dobostorta receptje:

1 darab 22 centiméter átmérőjű tortához kell 6 darab piskótalap.

Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 deka) porcukorral, 6 darab tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 deka) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 deka) liszttel és 2 lat (3 és fél deka) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 darab egész tojás, 12 lat porcukor (20 deka), 14 lat (23 és fél deka) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél deka), 1 lat vaníliás cukor (1,7 deka), 2 lat kakaóvaj (3 és fél deka), 1 tábla csokoládé (20 deka). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek