2022 május 23 hétfő
KezdőlapTech & TudományIdén augusztus 11-12. éri el csúcsát a meteorraj - Íme a részletek

Idén augusztus 11-12. éri el csúcsát a meteorraj – Íme a részletek

-

Alig egyetlen hét múlva az év leglátványosabb meteorhullásának lehetünk szemtanúi, ugyanis egy óra leforgása alatt akár 100-110 hullócsillagot is megcsodálhatunk.

Minden évben a nyár utolsó hónapjában, vagyis augusztusban éri el maximumát a Perseidák meteorraj. Meteorhullás akkor jön létre, amikor “Földünk áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös által hagyott törmeléksávon, a szemcsék pedig a légkörbe belépve megsemmisülnek”.

Idén, vagyis 2020-ban ez augusztus 11-12-én következik be. Mivel éppen ebben az időpontban a Hold az utolsó negyedben jár majd, az észlelés kissé nehézkes lesz, de ettől függetlenül sok meteort láthatunk.

A maximum során átlagosan száz fényjelenség figyelhető meg, de szemünknek mindenképpen alkalmazkodni kell a sötéthez, amihez körülbelül húsz percre van szükség. A meteorok megfigyelése alatt hanyagoljuk mobiltelefonunkat is, ugyanis fénye elvakít minket, így éppen azt nem fogjuk látni, amit szeretnénk.

A meteorok a Perseus csillagkép felől érkeznek majd, ugyanakkor az égbolton bárhol megfigyelhetők lesznek. Ugyan a csúcs után is látható lesz a meteorhullás, a leglátványosabb azonban, augusztus 11-én és 12-én lesz.

A legjobb és zavartalan megfigyelés érdekében ne használj távcsövet, mert az csökkenti a megfigyelt felületet. Inkább szabad szemmel kémleld az eget.

Érdemes az éjfél utáni időpontokat választanod. Mivel ez nem egy rövid megfigyelés, készülj fel jól. Vigyél magaddal széket, párnát, esetleg pulóvert, plédet, a lényeg, hogy kényelmes legyen.

A telefonodat pedig, ne vidd magaddal vagy tedd minél messzebb magadtól, hogy ne zavarja szemed alkalmazkodását a sötéthez.

Ezek is érdekelhetnek