2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekIdén fehér lehet a karácsony - December 25-én havazás várható

Idén fehér lehet a karácsony – December 25-én havazás várható

-

Az ország legnagyobb részén már évek óta nem volt részünk fehér karácsonyban. Vagy az eső szakadt rendületlenül vagy a másik véglet részesei voltunk és pólóban, verőfényes napsütésben sétálhattunk az utcán. A globális felmelegedés miatt időjárásunk jelentősen megváltozott, az évszakok szinte eltűntek. Nyárból télbe és télből nyárba váltunk, de már ezek az évszakok sem a régiek. Így idén is csak remélhetjük, hogy karácsonykor hógolyózhatunk vagy szánkózhatunk úgy, mint gyerekkorunkban. Az elmúlt húsz évben mindössze egyetlen egyszer fordult elő, hogy egész Magyarországot hótakaró fedte, 2001-ben.

Az előrejelzések alapján december 21-én hétfőn borús égre tekinthetünk fel, ahogy karácsony hetének első napjain is. Kedden az északi megyékben és Dunántúlon kell esőre számítani. A szél déli, délnyugatira fordul, de mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.

Szerdán ismét erősebben felhős lesz az ég, de később helyenként felszakadozhat a felhőzet. Az ország keleti, északkeleti részén viszont eső várható. A déli, délnyugati szél élénk lesz, többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között alakul. Északkeleten ennél hűvösebbet, délnyugaton pedig melegebbet is mérhetnek.

Csütörtökön, vagyis Szenteste napján is erősen felhős égre tekinthetünk fel, a délutáni óráktól pedig egyre többfelé valószínű eső, záporeső. A déli, délnyugati szél továbbra is élénk is, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű.

Karácsony első napján, pénteken szintén felhős lesz az ég, dél felé haladva pedig nagyobb eséllyel fordul elő csapadék. Kezdetben csak eső várható, de a hőmérséklet csökkenésével havas esőbe fordul, a magasabban fekvő helyeken pedig a csapadék halmazállapota hóra vált. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. Az esti órákban hideg levegő érkezik északnyugat felől, ami a hegyekben és nagyobb eséllyel a Dunántúlon jár majd havazással. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.

Karácsony másnapján, szombaton erősen felhős lesz az ég, amelyből hózáporok is előfordulnak. Az északi, északnyugati szél élénk lesz, többfelé pedig meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +1 fok között, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek