2022 július 1 péntek
KezdőlapÁllatokÍgy különbözik 7 háziállat látása az emberéhez képest

Így különbözik 7 háziállat látása az emberéhez képest

-

Mindannyian szeretjük a háziállatokat. Legalábbis nagyon kevés ember van, aki ne akarna megdögönyözni egy kiskutyust vagy egy kismacskát. Sokan vannak, akik nem tehetik meg, hogy háziállatot tartsanak, mert a főbérlőnek égnek állna a haja. Azok, akiknek van otthon valami négy- vagy soklábú pontosan tudják, hogy mennyire fontos szerepet tölt be az életükben. Oda-vissza.

Mindannyian hallottuk már, hogy az állatok másként látják a világot, mint az emberek. De mennyire másként? Nos, a találgatások ideje lejárt, ugyanis a Home Advisor csinált egy pár illusztrációt, amelyeknek hála mi is pontosan megtudhatjuk, hogy egyes háziállatok miként látják a környezetüket.

A kutyák és a macskák hozzánk hasonlóan látják a világot. A főbb különbségek a szélesebb látómező és a fakóbb színek. A papagájok és az aranyhalak viszont homályosabban látnak, de a színeket sokkal élénkebben észlelik.

Kezdjük is azzal, hogy mi, emberek miként látjuk ezt a szobát.

Ugyanezt a szobát egy kutyus így látná. Kissé homályosabban és lényegesen kevésbé színesen. Egy igazi pasztell színű életkép.

Egy másik perspektívából, ugyanaz a szoba, emberi szemmel…

Így látják az aranyhalak…Sokkal több színt látnak, mint mi. Képesek észlelni az ultraibolya fényt is, melynek segítségével jobban látnak a vízben. De azt is látják, hogy a kutyus hol vizelte le a kanapét. A halszemlátás egy kicsit gömbölyebb, szemcsésebb képet ad.

Újabb perspektíva, ismét az emberi szemszögből.

Amelyet így látnak a macskák. A macskáknak fontos, hogy éjszaka jól lássanak. Távolra meglehetősen rossz a látásuk, közelről viszont szép, éles. A macskáknak szélesebb látótere van, mint az embereknek. Nekünk 180 fok, nekik 200. A színeket jobban látják, mint a kutyák, de nem úgy, mint mi.

Újabb perspektíva a mi szemeinkkel.

Amelyet így látnak a kígyók. A legtöbb kígyó látása nagyon rossz nappali fényben. Néhány kígyófaj látja az infravörös tartományt is. Ezt egyesítheti a hőérzékeléssel. Több érszékszerv és receptor együttes összhangja adja ki a látott képet, mely leginkább egy hőképre hasonlít.

Nézzük meg a képet a mi szemünkkel madártávlatból.

Így látnak a papagájok. A madarak nagymértékben támaszkodnak a rendkívül hatékony vizuális érzékelésükre. Látják az UV, a kék, a zöld és a piros színtartományokat is. Szupergyorsan fókuszálnak és közel 300 fokos lefedettséggel látnak. Monkuláris látásuk van. Az egyik szemük egy dologra összpontosít, addig a másik pásztázik.

Emberi szemmel…

Így látnak egy kaméleon. Rengeteg színt lát, beleértve az ultraibolya spektrumot is, de a kontraszt rendkívül gyenge. 342 fokos látómezőben figyeli a rá leselkedő ragadozókat. Van egy 18 fokos vakfolt a feje mögött.

Az emberi látás ismét.

A legtöbb póknak nyolc, gyenge szeme van. Inkább a lábaikon található szőrökkel érzékelik a külvilágot.

Kezdjük először az emberi szemmel.

Így látják ugyanazt a különféle állatok.

Kutyák

Macskák

Aranyhal

Kígyók

Pókok

Papagáj

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek