2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességekÍgy még sosem láttad a Földet! 5 zseniális térkép ami egy teljesen...

Így még sosem láttad a Földet! 5 zseniális térkép ami egy teljesen új szemszögből mutatja be a világot

-

Peter Atwood egy kanadai származású fiatalember, aki Nova Scotiaban él és megszállott kartográfia rajongó. Legutóbbi projektje az volt, hogy a világ kivilágított térképeit összegyűjtötte, melyek bemutatják, milyen vasúti útvonalak, autóutak, repterek… stb hálózzák be a bolygót. Ezeket az útvonalakat, városokat, kikötőket ő egyesével kivilágította és bemutatta, hogy milyen különleges is a földünk.

„Hihetetlenül bonyolult és összekapcsolt világban élünk. A szárazföldön, a tengeren és a levegőben terjedő hálózatok lehetővé teszik, hogy utazzunk és árut is szállítsunk az egész világon. Néha azonban teljesen megfeledkezünk ezekről a kapcsolatokról.”- mondja Peter.

A művész által létrehozott térképek minden kis titkot felfednek, még azokat a területeket is láthatjuk, ahol semmilyen közlekedési hálózat nincs kiépítve.

1, Városok fényei.

Ez a térkép megmutatja, azokat a városokat ahol emberek élnek, például láthatjuk a világ legnagyobb városát Tokiót, ami a térkép legvilágosabb részén van. Mindeközben a sivatagok és a dzsungelek, melyek Afrika, Dél-Amerika és Ausztrália területén találhatók, teljesen láthatatlanok.

2, Utak fényei.

A világon több, mint 60 millió út van, melyek ezen a térképen tökéletesen látszódnak. Hihetetlen és döbbenetes, hogy az emberek mennyi utat csináltak az évek, évtizedek, évszázadok során és ennek a fejlesztésnek még nincs vége. Még azokon az utakon is húzódnak utak, ahol voltaképpen egy lélek sem él.

3, Vasúti vonalak.

Ez a térkép bemutatja, hol és mennyi vasúti útvonal található. Európa leggyorsabb nagysebességű, fejlett vasúti útvonala lehetővé teszi, hogy bárhova eljussanak az emberek autó nélkül. Észak-Amerika annyira be van hálózva, hogy akár egyik oldaláról a másikra is el lehet jutni. Afrikában a vasutak nagy részét az európai gyarmatosítók építették, hogy árut tudjanak szállítani.

4, Repülőterek.

A bolygó néhány részére, csak légiközlekedéssel lehet eljutni, ilyen például az Amazonas medence, Ausztrália és Kanada északi része. Ezeket a helyeket sem autóval, sem vonattal nem lehet megközelíteni és az élelmiszerek is általában légi úton kerülnek az érintett területekre.

5, Kikötők.

Szinte minden város valamilyen partvidékre, vagy folyó mellé épült, mert több száz évvel ezelőtt csak hajókkal lehetett megközelíteni a városokat. Még a mai világban is a legtöbb élelmiszer, ruha, autó…stb hajóval érkezik az érintett országba, városba.

Mit gondolsz ezekről a tényekről?

Ezek is érdekelhetnek