2022 június 30 csütörtök
KezdőlapCelebÍgy néz ki ma II. János Pál pápa síremléke. A képeket látva...

Így néz ki ma II. János Pál pápa síremléke. A képeket látva te is meghatódsz majd

-

II. János Pál sírját (a karanténidőszak előtt) zarándokok milliói keresték fel a világ minden tájáról. Ma lenne a lengyel pápa 101 éves. Hogy néz ki és hol van a sírja? A lengyel szentszéki nagykövet, Janus Kotański, tegnap virágokat helyezett a sírra. A látvány sokakat meghatott.

Karol Wojtyła 1920. május 18-án született. Mielőtt a trónra lépett, 1958-1964 között Krakkó segédpüspökeként, majd 1964-1978 között Krakkó metropolitájának érsekeként szolgált. 3 évvel a krakkói pozíció elfoglalása után vette fel a bíboros köntösét és ezt a nevet 1978-ig viselte. Ezt követően lett a történelem 164. pápája. 1978. október 16-án a Szent Péter-bazilika előtt mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Aznap több mint negyedmillió emberrel imádkozott együtt. Érdekesség, hogy 455 éve ő az első nem olasz származású, és összességében a legelső szláv nemzetiségű pápa.

A pápa feladatául vette a népek és a különböző vallások közti egyetértés elősegítését. Bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Kritizálta a szocializmust és a kapitalizmust is. A béke híve volt és többször is felemelte a szavát a háborúk ellen.

Nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. Több mint 100 utazást tett külföldre. A világsajtó utazó vagy zarándok pápaként emlegette. Ő maga úgy vélekedett erről, hogy az egyház fejeként nem engedheti meg, hogy bezárkózzon a Vatikánba. Tovább kell mennie a hívekhez.

Wojtyła nagyon nyitott volt a média iránt és többször is adott interjút. Szemlélete és személyisége nemcsak a katolikusok, hanem más vallású emberek körében is nagy elismerésre tett szert. 2005. április 2-án bekövetkezett halála az egész világot megrázta. A világ minden tájáról érkeztek emberek részvétet nyilvánítani. Számtalan vezető és politikus is megjelent az eseményen.

Kezdetben a temetés során a pápa egy egyszerű, ciprusfából készült koporsóban volt. Ez a halhatatlanság szimbóluma. Ezután a holttestet a Szent Péter-bazilika alagsorában lévő kriptába helyezték. 2011-ben, miután megáldották, a koporsót áthelyezték a Szent Péter-bazilikában található Szent Sebastian-kápolnába. A koporsót fehér márványlap borította, a következő felirattal: „Beatus Ioannes Paulus PP. II “. A feliratot megváltoztatták a pápa boldoggá avatása után: “Sanctus Ioannes Paulus PP. II. “-ra , Vagyis II. Szent János Pál pápa.

Az őt követő pápák rendszeresen imdákoztak a sírjánál. A jelenlegi egyházfő is sokszor megemlegeti a lengyel pápa nagy jelentőségét az egész egyház számára. A mostani járvány miatt nem tudnak a hívek elzarándokolni a pápa sírjához.

A Szent születésének 101. évfordulóján Janusz Andrzej Kotański, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete virágot hozott II. János Pál sírjára.

Érdekesség, hogy csupán ez az egy virág látható rajta. Nagyon szerény. Gondoljunk egy kiégett, unott celeb sírjára, amik kb. összerogynak a gyertyák és a virágok alatt. Az ő sírjánál csupán egy koszorú van.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek