2022 december 4 vasárnap
KezdőlapÁllatokÍgy néztek ki a legnépszerűbb kutyafajták évszázadokkal ezelőtt

Így néztek ki a legnépszerűbb kutyafajták évszázadokkal ezelőtt

-

Minden változik. Az idő múlása nyomot hagy mindenben. Ahogyan mi emberek is változunk, úgy a “legjobb barátaink” a kutyák is. Rengeteg ma népszerű kutyafajtát úgy tenyésztettek. De ilyennek “álmodták” meg már a kezdetekben is? Mennyit változtak az elmúlt 100 évben? Érdekes, hogy a tenyésztők milyen szigorúan veszik egyes kutyák megjelenését. Akkor mégis, hogyan alakulhattak át az idő folyamán?

Lássuk csak mennyit változtak..

Dobermann

A dobermannt Karl Friedrich Louis Dobermann tenyésztette a 19. század végén. Kezdetben Thüringiai pincsernek nevezték, de az tenyésztő halála után a fajtát a férfi tiszteletére átnevezték. A keresztezés pontos menetéről nincsenek feljegyzések. Úgy gondolják, hogy a vérében kell legyen egy kis rottweiler. A tenyésztési munkákat Otto Göller folytatta, Karl halála után.

Nyugat-felföldi fehér terrier

Apróvadak vadászatára tenyésztették. Feltehetően Skóciából származik. A fajtáról az első feljegyzések 1567 és 1625 környékéről származnak. Úgy vélik, hogy a Cairn terrier leszármazottja.

Tacskó

A tacskó állítólag az egyik legrégebbi kutyafajta. Továbbra is vitáznak az eredetéről. Ezeknek a kutyáknak az ősei már az ókori Egyiptomban is megjelentek. Vannak rajzok apró, rövid lábú kutyusokról. A kutya modern vonásai a 18. század vége felé kezdett kialakulni. William Leffler kutyákról szóló könyvében (1891) is azt írta, hogy a legnagyobb kutyaszakértők sem képesek megegyezni a tacskó eredetéről.

Bullterrier

James Hinks 1862-ben mutatta be először a fehér bullterriert. A 19. században kezdtek el foglalkozni a tenyésztésével Angliában. A vérében van angol bulldog, fehér angol terrier, dalmata, agár és collie. Érdekes lény lett belőle. Mindenképp fehér színt szerettek volna. A tojás alakú pofa csak mellékesként alakult ki.

Német juhászkutya

Úgy gondolják, hogy a német juhászkutyának két fő származási helye van: Skandinávia és Északnyugat-Oroszország. Max Emil Frederik von Stefanitz és Horand von Grafrath embereket tartják a fajta felfedezőinek.

Szibériai husky

Ezek a szánhúzó kutyák a világ egyik legrégebbi kutyafajtái. Már 9000 évvel ezelőtt is éltek. Az úgynevezett okhotszki kultúra képviselői a csukcsok tenyésztették őket. Az amerikaiak először 1930-ban regisztrálták, mint szibériai kutya. Hatalmas népszerűségre tettek szert a világban, melyet Baltonak és Togonak köszönhetnek.

Bearded Collie

Története körülbelül 500 évre nyúlik vissza. Skóciában jelent meg a 16. században. A szakértők sem tudják pontosan megállapítani ezen faj őseit. Vélhetőleg különböző pásztorkutyák keveréke. A fajta modern megjelenését Gwendoline Olive Wilison munkájának köszönhetjük az 1940-es években.

Basset Hound

Francia kutyák az ősei, melyeket Nagy-Britanniában tenyésztettek az 1800-as évek végén. Nagyjából egy időben jelentek meg ezek a fajták a franciáknál és az angoloknál is.

Akita

Akita egy nagyobb kutya. Észak-Japán havas hegyvidéki régióiban jelent meg. A fajtának két alfajtája van: az Akita Inu és az amerikai Akita. A fajta első említései az 1600-as évekig nyúlnak vissza. Akkoriban harci kutyaként tartották számon. Az 1500-as és 1800-as évek között a szamurájok hű társa volt. Érdekesség, hogy a fajta a Hachiko története után vált igazán híressé.

Pekingi palotakutya

Körülbelül 2000 évvel ezelőtt jelent meg Kínában. Csak a császári családnak lehetett ilyen kutyája. Peking városáról kapta a nevét. A köznyelvben palotapincsiként ismerjük. Miután a britek 1860-ban elfoglalták a pekingi palotát, az elmenekülő emberek kivitték Kínából. Így terjedt el a világban.

Szamojéd

Az egyik legősibb kutyafajta. Sokáig a szamojéd népek északi törzsei mellett élt. Állítólag egy háziasított farkasról van szó. Rendkívül jó vadászkutya, ugyanakkor gyermekek mellé is kiváló.

Uszkár

Szülőföldjét egyesek Németországnak gondolják. Európában, Albrecht Durer német művész rajzaiban jelent meg a 15. és a 16. században.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek