2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEmberekIlyen lesz az állam által kiküldött védettségi igazolvány viszont már most problémák...

Ilyen lesz az állam által kiküldött védettségi igazolvány viszont már most problémák akadtak vele

-

Már gőzerővel folynak az oltások mind hazánkban, mind a többi országban. Persze megoszlanak a vélemények a vakcinákkal kapcsolatban, mivel van, aki ezt van, aki meg azt preferálja jobban. Mikor a háziorvos kiértesíti a regisztrált felet, hogy mehet oltatni, csak a helyszínen tudja meg, hogy mivel is tervezik beoltani. Ezt valaki vagy elfogadja, vagy nem. Ha nem akkor automatikusan a sor végére kerül és újra várakozó állásba kerül.

Nem is olyan régen azonban felröppent a hír, hogy a beoltott személyek védettséget igazoló okmányt kapnak, mely igazolja, hogy az alany vagy átesett már a Covidon, vagy megkapta a vakcinát.

Egy budapesti alany még novemberben produkált koronavírusra hajazó tüneteket, ezért a biztonság kedvéért elment teszteltetni magát. A hivatalos tesztközpontnak minősülő szűrőbuszon csak egy gyorstesztet csináltattak vele, PCR-t már nem. Ám már a gyorsteszt is pozitív eredményt mutatott.

A hét folyamán viszont meghozta neki a postás a védettséget igazoló plasztik kártyát, amit a Budapest Főváros Kormányhivatal állított ki.

A kártyán olyan adatok szerepelnek, mint:

Vezetéknév, Utónév, Útlevél szám, Személyi igazolvány szám, valamint az igazolvány érvényessége. Ezen kívül található rajta még egy QR kód is.

Ez a QR kód további információkat foglal magába, amit ha beolvasunk már meg is nyílik a weboldal. A probléma csak az, hogy még semmilyen adat nem található ott, sőt még az sincs szinkronizálva az EESZT rendszerével, hogy az alanynak egyáltalán van ilyen igazolványa.

Miután az illető a második oltásán is túl volt, az adat felkerült az imént említett EESZT rendszerébe. Ennek ellenére a QR kódos beolvasással megint nem lehetett látni semmilyen adatot vagy változást. Természetesen ezzel elég sok kérdés merült fel.

A kormány februárban döntötte el, hogy automatikusan adnak azoknak az embereknek védettséget igazoló okmányt, aki

– igazoltan átesett a koronavíruson;
– megkapta valamelyik vakcinát

de igényelhet az is, akinek hitelesített laboratórium által vett vérvizsgálatból kiderül, hogy átesett a koronavíruson. Viszont ezek a emberek nem kapják meg automatikusan az igazolványt, hanem azt február közepétől manuálisan igényelhetik.

Biztos többetekben felmerült a kérdés, hogy meddig is érvényes az igazolvány. Nos,

– ha valaki megkapta a vakcinát, annak korlátlan ideig;
– ha valaki hivatalos teszttel igazolni tudja, hogy átesett a víruson, annak 6 hónapig
– ha valaki antitesteket kimutató vérvizsgálatot mutat fel, annak pedig 4 hónapig érvényes a vizsgálattól fogva.

Az automatikusan postán kiküldött okmányokért nem kell fizetni, mivel az állam ingyen biztosítja, kivéve azoknak, akik saját maguk igénylik meg a laboreredményükkel.

Fontos információ: Hiába van az igazolványon feltüntetve mind az útlevél, mind a személyi szám, akkor is csak azok felmutatásával érvényes az okmány. Bizonyos adatok angol nyelven is megtalálhatók rajta.

Ezek is érdekelhetnek