2022 november 27 vasárnap
KezdőlapItthonIlyenek ma a vörösiszap - katasztrófa helyszínei, Devecser és Kolontár

Ilyenek ma a vörösiszap – katasztrófa helyszínei, Devecser és Kolontár

-

Kilenc évvel ezelőtt öntötte el a vörösiszap Kolontárt és Devecsert, amely szörnyű hatással volt az ott élők életére.

“A főnök felhívott, és azt mondta: meneküljetek!” – mondta egy devecseri vendéglő felszolgálója, amikor visszaemlékezett, hogy mi is történt a vörösiszap-katasztrófa napján. “Kinéztünk, és láttuk, hogy visz mindent. Házakat. Kutyaólat kutyástul.”

2010. október 4-én, éppen a mai napon szakadt át az ajkai zagytározó 10-es kazettájának fala, amelynek következtében 600-700 ezer köbméternyi pusztító vörösiszap öntötte el Kolontár és Devecser községeket.

A vörösiszap szó szerint mindent vitt. A katasztrófa ma is rendkívül fájó pont a helyiek életében. A lúgos és egyben maró hatású anyag nemcsak ökológiai és anyagi károkat okozott, hanem tíz ártatlan ember életét is követelte, valamint kétszáz sérültet kellett ellátnia a mentőcsapatoknak.

A vörösiszap hullámai helyenként elérték a másfél-két méteres magasságot is. Az emberek futva mentették az életüket, de ingóságaik mind odavesztek. A katasztrófa túlélőinek lakóövezeteket építettek, de ez sem kárpótolhatta őket az elvesztett tulajdonukért, de legfőképp pedig összes emlékükért. Nyolc és fél évig még csak felelőse sem volt a tragédiának, ezt követően is csak a MAL Zrt. egykori vezetőjét és annak helyettesét ítélték el. Előbbi két év és hat hónap, míg utóbbi két év börtönbüntetést kapott, a többi vádlott ennél jóval kevesebbel megúszta.

Egy évvel a katasztrófa után a média arról is beszámolt, hogy az érintett falvakban megnőtt a magas vérnyomással, viselkedési és immunrendszeri zavarokkal küzdő lakosok száma.

A katasztrófa után a településeken élő emberek kényszerűségből messze kerültek a kisvárosok lakott területeitől.

Máig sem sokan beszélnek szívesen a történtekről, hiszen pillanatok alatt egész életek munkái vesztek oda az emberi hanyagság miatt, hisz korábban már pontosan tisztában voltak azzal, hogy a gát szivárog.

Így néznek ki most a települések utcái és házai, kilenc évvel a vörösiszap-katasztrófa után. Az áldozatok számára azóta több emlékművet is felállítottak.

Ezek is érdekelhetnek