2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapÉrdekességekÍme 10 típusú folt eltávolítása könnyen és egyszerűen

Íme 10 típusú folt eltávolítása könnyen és egyszerűen

-

Vannak alkalmak, mikor egy-egy foltnál úgy érzed, hogy soha az életben nem fogod tudni kiszedni a ruhából. Nos, nem vagy egyedül, mivel nagyon sok háziasszony küzd ilyen problémával, főleg ha kisgyermek van a háznál. A gyerekek a játék hevében bele tudják törni a füvet a nadrágjukba, rágóba tudnak ülni a játszótér padján, sőt teával is le tudják önteni magukat. Ezektől mind-mind nagyon nehéz megszabadulni, de a mai cikkünkben olyan megoldásokat hoztunk el ezek eltávolítására, amit egy életre meg fogsz jegyezni. A legjobb benne, hogy rengeteg pénzt takaríthatsz meg, ugyanis otthon is megtalálható alapanyagokkal kell dolgozni.

1, Távolítsd el a tintafoltokat tejjel

Nagyon könnyen és egyszerűen ki lehet szedni a tinta foltokat az ingből, csak tudni kell, hogyan fogj hozzá. A tej olyan elemeket tartalmaz, melyek feloldják a tintát.

Hogyan kell csinálni:

Önts egy kevés tejet egy tálba, majd a foltos részt tedd bele. Hagyd 15–30 percig, majd fogkefével alaposan dörzsöld meg a foltot. Ezután nyugodtan kiöblítheted, sőt normálisan ki is moshatod.

2, Olajos foltokhoz használj sót

Az olajfoltok nagyon makacs foltoknak minősülnek, ezért nehéz tőlük megszabadulni. Viszont van egy hatásos módszer, ami működik. Ehhez csak sóra van szükséged.

Hogyan kell csinálni:

Szórj egy kis sót a foltra és hagyd egy kicsit, látni fogod, hogy a só magába szívja az olajat. Amint magába szívta egy megnedvesített pamutkendő sarkával lágyan mosd le a területet és amint hazaérsz ki tudod mosni rendesen.

3, Távolítsd el a körömlakkot körömlakk lemosóval

Ha te magad szoktad festeni a körmeidet, akkor valószínűleg csináltál már ilyen típusú foltokat. A legjobb megoldás a körömlakklemosó, viszont nem mindegy, hogyan használod.

Hogyan kell csinálni:

Tegyél a foltra egy papírszalvétát, vagy vattapamacsot, majd annak a hátoldalára öntsd a körömlakk lemosót. Miután elázott, cseréld ki újra, és addig ismételd a folyamatot míg ki nem jött a folt. Ha mosógépben mosható dologból szedted ki a foltot, akkor hideg vízzel öblítsd át és mosd ki.

4, A vérfoltok hidrogén-peroxiddal gyorsan eltávolíthatók

A vérfoltokat a legnehezebb feladat eltávolítani a szövetekből. A művelet még nehezebb, mikor a vér már elkezd beleszáradni az anyagba. Van azonban egy megoldás, amit úgy hívnak . hidrogén-peroxid. A hidrogén-peroxid oxidálószer, mely reakcióba lép a vérben lévő kataláz enzimmel, így víz, oxigén és hő képződik.

Hogyan kell alkalmazni:

Bármilyen gyógyszertárba belehet szerezni 3%-os hidrogén-peroxidot, amibe bele kell meríteni a vérfoltos területet. Egy kenőkés vagy az ujjad segítségével le kell dörzsölni a vért a szövetről. Ezután öblítsd ki a fehérneműt hideg vízzel, majd mosd ki mosógépben.

5, Elszíneződött gallér tisztítása samponnal

A ruhák folyamatosan elszíneződnek az izzadságtól valamint a zsíros hajtól, azonban néhány csepp sampon gyorsan orvosolja a problémát.

Hogyan kell csinálni:

Önts néhány csepp sampont a gallérra és dörzsöld bele az elszíneződött területbe. Ha zsíros hajra való samponod van, akkor még jobb, ugyanis az a legjobb választás. Hagyd 20 percig ázni, majd öblítsd le vízzel. Ezután mosd ki mosógépben a ruhát.

6, Fűfoltok ellen használj fogkrémet

Nem kell minden alkalommal bestresszelned, mikor látod, hogy a gyerek megint beletörte a füvet a ruhájába. A fűfoltok eltávolíthatók egy olyan termékkel, amely minden háztartásban megtalálható. Ez nem más, mint a fogkrém. A benne található anyagok képesek fellazítani a fűfoltokat.

Hogyan kell csinálni:

Vigyél fel egy kis mennyiségű fogkrémet az érintett területre, hagyd egy pár másodpercig, majd áztasd be a fogkefét egy kis vízbe és kezd el dörzsölni a foltokat. Ezután mosd ki mosógépben a ruhát.

7, A teafoltok ellen jó a hideg víz és a mosogatószer

Mindegy, hogy a folt száraz vagy nedves, akkor is be kell áztatni hideg vízbe, mert az fellazítja a teafoltot. Van egy módszer, amivel hatásosan el lehet ezeket távolítani.

Hogyan kell csinálni:

Önts hideg vizet a foltra úgy, hogy fordítsd ki az anyagot, és a belsejétől a külseje felé folyjon át rajta a víz. Így sokkal könnyebben jön majd ki a folt. Ez után önts rá mosogatószert és dörzsöld be a szövetbe. Hagyd 3-5 percig, majd öblítsd ki. Ha a folt száraz volt, akkor áztasd be 30 percre, majd azután végezd el rajta a mosogatószeres műveletet.

8, A vörösbor elhalványul, ha szódabikarbóna és só kerül rá

Sokan szeretnek a vacsora mellé egy pohár vörösbort legurítani, ám, ha véletlenül mellé megy, akkor csúnya folt alakul ki a ruhán. A szódabikarbóna és a só keveréke azonban sokat segíthet, mivel néhány perc alatt segít eltávolítani a foltot.

Hogyan kell csinálni:

Szórj egy kis szódabikarbónát a foltra, majd finoman oszlasd szét rajta egy tiszta törülközővel, hogy közben a bort is felszívja. Ez után vegyél elő egy nagy tálat, feszítsd ki rajta a ruhát egy gumiszalaggal és öntsd rá a sót. Hagyd rajta 5 percig majd lassan önts rá forró vizet. Ezután mosd ki mosógépben a lehető legmagasabb hőfokon.

9, Használj újságot és vasalót a gyertyaviasz eltávolításához

Ez egy nagyon régi trükk, ami a ruhára folyt gyertyaviasznál nagyon hasznos tud lenni. A procedúrához csak egy újságot és egy vasalót kell szerezned.

Hogyan kell csinálni:

Helyezz egy régi törülközőt a vasalódeszkára, annak a tetejére pedig fektesd le az újság lapot. Ezután tedd rá a ruhát és tegyél rá még egy újságot lapot. A vasalást közvetlenül a folt tetején kezd meg, és a papír magába fogja szívni a viaszt. Ha szükséges, ismételd meg és cseréld ki az újságokat. Ezután a szokásos módon mosd ki.

10, Rágó eltávolítása jégkockával, glicerinnel és szappannal

A rágótól nagyon nehéz megszabadulni, ha a ruhára ragad. Ennek ellenére nem lehetetlen művelet. Szükség lesz egy jégkockára, kis glicerinre és szappanra.

Hogyan kell csinálni:

Dörzsöld be a rágót jégkockával, hogy megfagyjon. Ezután használj kenőkést, hogy a lehető legtöbbet le tudd kaparni. A megmaradt rágó eltávolításához tegyél rá néhány csepp glicerint, majd hagyd néhány percig, ezután dörzsöld bele. Öblítsd le vízzel, és ha még mindig van rajta rágó, mosd meg szappannal.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek