2022 december 4 vasárnap
KezdőlapTech & TudományÍme 13 nagy hiba, amit mindenki elkövet a fürdőszobában

Íme 13 nagy hiba, amit mindenki elkövet a fürdőszobában

-

Gyerekkorunkban a szüleink és nagyszüleink megtanítottak arra, hogy étkezés előtt és hazaérkezéskor mindig mossunk kezet, hogy elpusztítsuk a rajta található káros baktériumokat és mikrobákat. Ezen kívül elmondták, hogy naponta legalább kétszer (reggel-este) meg kell mosni a fogunkat, és mindig használjunk WC kefét nagy dolgok után ha szükséges. Nyilván ezek nagyon jó dolgok, ám nem mindegy, hogyan csinálja az ember. Vannak olyan íratlan szabályok, amiket még a legkörültekintőbb emberek sem tudnak, például, hogy nem szabad nyitott fedéllel lehúzni a WC-t, nem szabad azon sokáig ülni, nem célszerű meleg vízzel megmosni az arcunkat… stb. Annak érdekében, hogy tisztázzuk ezeket a helyzeteket elhoztunk nektek néhány hibát, hogy ti is megtudjátok mit csináltok rosszul az otthonotokban.

1, WC lehúzás nyitott fedéllel.

Az Oklahoma-i egyetemen végzett tanulmányok szerint a kellemetlen szagok fontos szerepet játszanak a fertőző betegségek kialakulásában és terjedésében. Egy 2012-es kísérlet során kiderült, hogy a Clostridium difficile fertőző baktérium émelygést és hasmenést okoz abban az esetben, ha nyitott fedéllel húzzuk le a WC-t.

2, Túl sokáig ülni a WC-n.

Az orvosok biztosak abban, hogy emiatt van, olyan sok aranyér problémával küzdő páciens a rendelőikben. Annak érdekében, hogy elkerüld az ilyen problémát, tartózkodj kevesebbet a WC-n ülve.

3, Használat után visszateszed a WC-kefét a tartójába.

A nedves közeg kedvezően hat a baktériumok és a mikrobák elszaporodásának. Ennek elkerülése érdekében, jobb ha használat után olyan helyen tartod a kefét, ahol könnyedén kiszáradhat. Még jobb, ha fertőtlenítőszerbe áztatod néhány percig, majd jó alaposan kiöblíted és száraz helyre teszed.

4, Fogkefe használat.

A manchesteri egyetem kutatói körülbelül 10 millió baktériumot fedeztek fel egy fogkefén, például E. colit. Fontos, hogy minden használat után jó alaposan öblítsük el a fogkefénket, sőt a legjobb, ha 30 percig ecetes vízbe áztatjuk, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Azt se felejtsük el, hogy a fogkefét, három havonta cserélni kell!

5, Helytelen szárítás.

Az American Dental Association szakmai szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a fogkeféket függőleges helyzetben kell szárítani és tárolni. Ez megakadályozza, hogy a baktériumok a fürdőszoba további részében is elszaporodjanak. Fontos, hogy minden fogmosás után töröljük szárazra az érintett területet, pl: mosdó, csaptelep…stb.

6, Szobahőmérsékleten való tisztítás.

Egy arlingtoni szálloda vezetősége szerint a fürdőszobát és a WC-t minőségi tisztítószerekkel és 10 ° C-os hőmérsékleten kell takarítani. Ezzel a módszerrel csökken a baktériumok, kórokozók és mikrobák elszaporodásának esélye.

7, Helytelen kézmosás.

A Tennessee-i Vanderbilt Egyetem kutatói szerint ahhoz, hogy a kezeken lévő baktériumokat és mikrobákat teljesen el lehessen pusztítani legalább 100 ° C-os víz alatt kell kezetmosnunk.

8, Túl gyors és felületes kézmosás.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja szerint 20 másodperc elegendő ahhoz, hogy alaposan megmossuk a kezünket. Ám az emberek 95%-a rosszul csinálja ezt a tevékenységet. A Michigan-i Egyetem tanulmányai szerint az emberek nagy része 6 másodperc alatt végez a kézmosással. Ez kevés, állítólag kétszer el kell tudnod énekelni a Boldog Szülinapot dalt kézmosás alatt.

9, Gyakori hámlasztás.

7-10 naponta egyszer elegendő ezt a tevékenységet csinálni ahhoz, hogy egészséges és ápolt legyen a bőrünk. Viszont figyelni kell arra, hogy ne dörzsöljük agresszívan a bőrt, mert az leszedi a felső védőréteget. Használjunk helyette pamut törlőkendőt és zuhanyozás után óvatosan itassuk fel a vizet.

10, Arcmosás zuhany alatt.

A magas hőmérsékletű víz hatására kapilláris hálózat jelenhet meg az arcon. Egyébként is a túl meleg, vagy forró víz kiszárítja a bőrt, ami elkezd viszketni. Mivel az arcon van a legérzékenyebb bőr, ezért jobb, ha hideg vagy nagyon langyos vízzel mossuk meg az arcunkat a mosdókagylónál.

11, Túl hosszú zuhanyfüggöny.

A hosszú zuhanyfüggönyöknek az a legnagyobb hátránya, hogy a magas páratartalom miatt penész és gombák telepedhetnek meg rajta, ami nagy mértékben károsítja az egészséget. Célszerű vagy rövidebb függönyt venni a probléma elkerülése érdekében.

12, Fürdőszobában tartott gyógyszerek és vitaminok.

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára szerint eme termékeket nem szabad nedves helyen tárolni, ugyanis a bennük lévő hatóanyagok hatása csökken.

13, Fürdőszobában tartott borotva és szőrtelenítő eszközök.

Ezeket a tárgyakat a fürdőszobán kívül kell tárolni, ugyanis a nedvességtől berozsdásodnak a pengék, illetve eltompulhat azok éle. Ha minden egyes használat után megszárítod a borotvád, akkor meghosszabbítod annak élettartamát.

Számodra melyik volt újdonság?

Ezek is érdekelhetnek