2022 december 4 vasárnap
KezdőlapEmberekÍme 8 alkalom, mikor bocsánatot kérsz, holott egyáltalán nem kellene

Íme 8 alkalom, mikor bocsánatot kérsz, holott egyáltalán nem kellene

-

A rosszindulatú emberek szinte soha, a jóindulatúak viszont gyakorlatilag mindig elnézést kérnek valamiért, még akkor is, ha nem is kellene. Biztos te is voltál már úgy, hogy kellemetlenül érezted magad egy szituációban és úgy érezted bocsánatot kell kérned. Nos az igazság az, hogy vannak esetek mikor egyáltalán nem kell elnézést kérni, mert nincs miért. Például “Sajnálom, hogy rossz hangulatban vagyok” – ez megint csak egy olyan eset, mikor nem tehetsz róla, hogy rossz kedved van, így nem kell bocsánatot kérned sem miatta. Mostani posztunkban 8 esetet hoztunk el nektek, amikor nem kell elnézést kérnetek.

1, Családi állapot

Amikor a magánéletedről, családi állapotodról faggatnak, akkor hajlamos vagy bocsánatot kérni, mivel bűntudatot érzel amiatt, hogy nem felelsz meg a társadalmi normáknak.

A családi állapot, illetve, hogy hogyan állsz a gyerek témához, az csak és kizárólag a te dolgod. Amikor elnézést kérsz meg kell figyelned, hogy érzed magad lelkileg. Amennyiben rosszul akkor célszerűbb kevesebbszer bocsánatot kérni és tovább figyelni, hogyan hat a lelkiállapotodra a helyzet.

Például:

“Házas vagy?”
“Nem.”
“Miért nem? Hogy lehet ez?” – ezek a kérdések indítják el a magyarázkodást és azt a bizonyos rossz érzést. Úgy gondolom, ha azt mondom “Nem”, akkor egy értelmes ember tudja mire gondolok és nem faggatózik tovább – © citylioness / livejournal

Amikor azt mondod, hogy nem akarsz gyereket, akkor a társadalom még jobban próbálja beléd sulykolni, hogy ” tévedsz, mert igen is akarsz”. Ez először bűntudattá, majd szégyenné, aztán öngyűlöletté válik, amit érzel. Egy olyan nőnek, aki házas, de nem akar gyereket, hatalmas bűntudattal kell szembenéznie a társadalom “normái” miatt. – © Lindsay O’Brien / quora

2, Más emberek magas elvárásai

Ebben az esetben a bocsánatkérés egy potenciális vita/konfliktus elkerülésére tett kísérlet, ami azért indult el, mert a másik fél bizonyos szavakat vagy tevékenységeket várt el tőled. Tény, hogyha elnézést kér, akkor elkerüli a vitát, de depressziós lesz. A bocsánatkérés elmulasztása azonban egy másik lehetőség, ami nem feltétlenül jelent rosszat.

Igazság szerint a bocsánatkérés mellőzése javíthat az önértékelésen. Például, amikor azt mondják neked, hogy “Remélem te is ezt fogod csinálni” – akkor ne kérj elnézést, és végképp ne érezz bűntudatot, mert nem felelsz meg az adott ember elvárásainak, elképzeléseinek. Ezzel nagyon egyszerűen el lehet kerülni az érzelmi traumákat.

3, Álmok üldözése

Egyesek szerint az az ember, aki az álmait hajszolja, kevés pénzzel rendelkezik és nem túlságosan okos. Ha valaki ezzel még szembesíti is az álmodozót, mondjuk téged, akkor elkezdesz aggódni, sőt rosszul fogod magad érezni. Azért, hogy kikecmeregj ebből a helyzetből bocsánatot fogsz kérni a tetteidért, ahelyett, hogy tovább küzdenél az álmaidért és megvédenéd a véleményed.

4, Az igazat megvallva

A legtöbb esetben akkor is bocsánatot kérsz, ha őszinte akarsz lenni és el akarod mondani az igazságot. Bűnösnek érzed magad, mikor valaki kikéri a véleményed, de tudod az igazsággal csak megbántod őt ezért előre elnézést kérsz. Ezzel elkerülheted a társadalmi feszültséget még mielőtt felütné a fejét.

5, Nem tud valamit

Biztos veled is előfordult már, hogy elnézést kértél, mert valamit nem tudtál és kellemetlenül érezted magad. Viszont meg kell jegyeznünk,h a valamit nem tudsz az teljesen normális! Ha nem tudsz bizonyos dolgokat attól még nem leszel vicc tárgya, épp ellenkezőleg. Amennyiben úgy teszel, mint aki mindent tud és közben ez nem igaz, az a nevetséges helyzet. Ha meg akarod tudni hányszor kérsz bocsánatot egyszerűen csak vezess egy naplót és írd fel hányszor mondod ki “Sajnálom” – az eredményen nagyon meg fogsz lepődni.

6, Segítség kérés

A legtöbb embernek, így valószínű neked is a bocsánatkérés közvetlenül kapcsolódik az udvariassághoz. Pontosan ezért kezdődik minden mondatod úgy, hogy “Ne haragudj”, “Elnézést”, “Bocsánat”. Mára beleivódott az emberekbe, hogy amikor szívességet kérnek, akkor egyből úgy kell kezdeniük a mondatukat, hogy “Ne haragudj”.

Ezzel szemben, ha információra van szükséged, akkor nem kell bocsánatot kérned. Legközelebb, mikor “Bocsánattal” indítanál egy mondatot, inkább kezdd úgy, hogy “Kérlek”

7, Az érzelmeid

A nők hajlamosak elnézést kérni az érzelmeik miatt. Tanulmányok szerint a női nem sokkal érzékenyebb, ha sértő magatartást tanúsítanak velük szemben, ezért ennek elkerülése érdekében, gyakorlatilag napi szinten kérnek bocsánatot.

Madeleine Burry, New York-i író egy érdekes kísérletet végzett. Egy teljes héten át megállta, hogy nem kér bocsánatot. Eleinte nagyon nehéz volt számára, de ügyesen belejött. Rájött, hogy, amikor bocsánatot kér, akkor nem érez bűntudatot, csak egy berögzült szokás miatt mondja mindig ezt. Elmondása szerint minden más értelmet nyert, mikor az embereknek őszintén elmondta mit érez. Így sokkal több esély van arra, hogy megértenek és segítenek – mondta.

8, A múltad

Amikor valaki, mondjuk pont a párod emlékeztet téged a múlt dolgaira, az elkövetett hibákra, akkor bűntudatot érzel. Ez valószínűleg azért van mert még magadnak sem bocsátottál meg. Tuti biztos, hogy neked is van egy olyan pillanatod, eseményed a múltból, amit legszívesebben kitörölnél. Viszont fontos, hogy tudd, nincs értelme bocsánatot kérni olyan dolgokért, amin már nem tudsz változtatni. A legjobb, ha magadnak megbocsátasz és tovább lépsz.

Te mikor szoktál elnézést kérni másoktól?

Ezek is érdekelhetnek