2022 május 16 hétfő
KezdőlapÉrdekességekÍme a 12 legdrágább anyag a világon. Előzetesen elárulom, hogy az arany...

Íme a 12 legdrágább anyag a világon. Előzetesen elárulom, hogy az arany csak a 11. a listán!

-

A pénz megjelenése óta mindig is fontos volt, hogy aki vagyonos, az valamilyen módon kimutathassa, milyen kivételes az anyagi helyzete, mekkora jómódban él. Régen a gazdagságot abban mérték, hogy kinek mennyi földje van, aztán úgy, hogy milyen alakkal rendelkezik. A teltebb nők és férfiak a jól tartottságot szimbolizálták. Később úgy tartották, hogy az arany és az abból készült ékszerek mennyisége a mérvadó, innen ered a mondás is, ha valami drága, azt aranyárban mérik.
Napjainkban mindenki azt feleli a kérdésre, hogy: “Mi a világ legértékesebb dolga? , hogy: A gyémánt.
Pedig ez az állítás már rég megdőlt.

Alábbi cikkünkben a világ jelenleg ismert legdrágább anyagait rangsoroltuk.

1. Antianyag – ~17 kvadrillió ft/gramm

Az antianyagban az atomot antiproton, antineutron és pozitron építi fel. Közönséges anyaggal érintkezve megsemmisül mindkettő és ennek következtében energia szabadul fel elektromágneses sugárzás formájában. Ezt a gigászi energiafelszabadulást tervezik a jövőben űrhajók meghajtásához felhasználni.

2. Kalifornium – ~10 milliárd ft/gramm

A kalifornium nevét Kalifornia államról kapta. Minden idők legdrágább kémiai eleme, 1950-es felfedezése óta csupán csak egyetlen egyszer sikerült előállítani.

3. Gyémánt – 15,3 millió ft/gramm

Rendkívül nagy keménysége miatt nem csak ékszereknél, az ipar területén is széleskörűen felhasználják, napjainkban a kozmetikai ipar is kezdi felkapni.

4. Trícium – 8,3 millió ft/gramm

Természetes körülmények között akkor keletkezhet, ha kozmikus sugarak lépnek reakcióba a légköri gázokkal. A belőle kiszabaduló elektronok adják a foszfor ragyogását, így a két elemből önmegvilágító eszközök hozhatók létre.

5. Taaffeite – 5,5 millió ft/gramm

Az 1945-ben, gróf Edward Taaffee által felfedezett kő lila, mély rózsaszín, sötét piros és fehér színben létezik, kb. egymilliószor ritkább, mint a gyémánt.

6. Painite – 2,5 millió ft/gramm

Az 1950-ben, Mianmarban felfedezett Painite kristályról nem véletlenül nem hallottál még, eddig összesen 100 ilyen követ találtak a világon.

7. Plutónium 1,1 millió ft / gramm

Radioaktív, mérgező elem, kiemelkedő szerepet játszik az atomenergia felszabadulásában, azonban a természetben csak nyomokban fordul elő.

8. Orrszarvúszarv – 31 ezer forint/gramm

A kihalás szélén álló állat szarvából drága kések készülnek, porított változatát pedig az orvoslás használja.

9. Platina – 17 ezer forint/gramm

10. Ródium – 16 ezer forint/gramm

11. Arany – 15 ezer forint/gramm

12. Sáfrány – 3 ezer forint/gramm

Karakteres ízű, egészséges fűszer, ételek színezésére használják. A “gyártási” folyamat sok energiát is időt vesz igénybe, ezért ez a világ legdrágább fűszere.

Ha szerinted is érdekes volt ez a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal!

Ezek is érdekelhetnek