2022 szeptember 27 kedd
KezdőlapÉrdekességekÍme, a Maldív szigetek legszörnyűbb igazsága, amiről most már neked is tudnod...

Íme, a Maldív szigetek legszörnyűbb igazsága, amiről most már neked is tudnod kell!

-

Minden egyes ember titkon azt reméli, hogy egy nap eljut néhány ikonikus szigetre, például Bora Borára, Seychelle-szigetekre vagy a Maldív-szigetekre. Mindegyik hely különleges, romantikus és relaxáló. Gyönyörű kristálytiszta víz, hófehér homok, hatalmas pálmafák és kényelmes házak jellemzik ezeket a helyeket, amiket a nyugalom szigetének is neveznek. Ám nagyon sokan nincsenek azzal a ténnyel tisztában, hogy hány ember fordult már meg ezeken a helyeken és, hogy ezekből a turisztikai látogatásokból mennyi hulladék származott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hova tüntetik el azt a sok szemetet. A válasz nagyon egyszerű, egy teljesen másik helyre csoportosítják át ezeket a kellemetlen tárgyakat és feleslegeket.

Most megmutatjuk, hogy milyen szomorú dolgok lapulnak ezeken a csodás helyeken.

A gyönyörű Maldív-szigetek az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél terül el, ahol csodálatos homokos strandjaik és türkizkék vizeik világhírűek. Ám nagyon kevesen ismerik ennek a szépséges szigetnek a csúnya és piszkos oldalát.

A Maldív-szigetek fővárosa valamint a Föld egyik legnépesebb szigete, mindössze néhány mérföldre fekszik egymástól. Ám van egy másik hely, melynek neve Thilafushi-sziget, ami konkrétan egy városi szemétlerakót foglal magába.

Thilafushi nem mindig volt hulladéklerakó, sőt valójában nem is egy sziget. Huszonöt évvel ezelőtt egy kristálytiszta lagúna volt. 1991. decemberében azonban a hatóságok úgy döntöttek, hogy a lagúnából hulladéklerakót csinálnak, hogy megbirkózzanak az idegenforgalomból származó hulladék újrahasznosításával.

Egy hónappal később elkezdték a szemetet szállítani. Hatalmas gödröket ástak a homokba, melybe belemerték a hulladékot. De nem csak a kedvelt turisztikai szigetről hozták ide a maradékokat, hanem más szigetekről is, amelyeket ezután egy rakás törmelékréteggel majd egy leheletnyi fehér homokkal fedtek el.

A hulladék sziget egyre csak nőtt, és a hatóságok emiatt különböző földterületeket béreltek, például a hajógyártás, a cementcsomagolás és a metán csomagolás hatalmas tereit is.

Jelenleg Thilafushi harminc gyárában, körülbelül 150 menekült dolgozik, akik Bangladesből jöttek. 330 tonna szemetet szórnak szét a szigeten. Annyi hulladékot hoznak ide, hogy a sziget egy négyzetmétert nő egy nap alatt.

Néhány törmelék az óceánon lebeg. A környezetvédők szidják a türelmetlen hajósokat, akik a feleslegessé vált hulladékukat közvetlenül a lagúnába dobják, mert a mentesítési eljárás akár hét órát is igénybe vehet.

A szemét olyan komoly problémává vált, hogy 2011-ben a hatóságok megtiltották, hogy Thilafushira több maradékot szállítsanak. A hulladékok egy részét Indiába exportálják, hogy újrahasznosítsák az anyagokat.

Ezek is érdekelhetnek