2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekÍme a párkapcsolatok szakaszai - A harmadikon csak az igazival léphetsz túl

Íme a párkapcsolatok szakaszai – A harmadikon csak az igazival léphetsz túl

-

A párkapcsolatokról egy dolog biztosan elmondható, ez pedig az, hogy nem életünk legegyszerűbb dolgáról van szó. Rengeteg kompromisszumot kell kötni, sok akadály gördül elénk, amiket meg kell oldanunk, hiszen nem akarjuk feladni már az első alkalommal. Ha szeretjük a másikat, akkor mindent igyekszünk elkövetni annak érdekében, hogy együtt maradhassunk és boldog életünk legyen. A párkapcsolatoknak is vannak szakaszai és bár nem strigulázzuk ezeket, pontosan érzékeljük őket.

A fázisoknak is vannak kritikus részei, hiszen nem minden habos torta. Túl egyszerű lenne, ha minden úgy menne, ahogy szeretnénk. Viszont, ha elég erősek vagyunk, ha a szerelmünk és a köztünk lévő kötelék is elég erős, akkor bizony túléljük és átvészeljük a legnehezebb szakaszokat is. Cikkünkben eláruljuk, melyek ezek a szakaszok, így megtudhatod, hol tartatok éppen és mire kell felkészülnöd a jövőben.

Az új szerelem

Minden kapcsolat eleje olyan, mint a mézeshetek. Izgalom, öröm, boldogság és persze a rózsaszín köd. Az első csók, a randevúk, beszélgetések és szerelmes üzenetek. Úgy érzed, szinte megbolondultál, hogy ez nem is te vagy. Legalább egy méterrel a föld felett jársz, ami teljesen normális, hiszen egy új szerelemről van szó. Ezeket az emlékeket érdemes elraktároznod, mert a későbbiekben jól jöhet, ha felfrissítenéd a kapcsolatotokat.

A megnyugvás fázisa

A szárnyalás után lassan elérkezik a megnyugvás szakasza, amely azt jelenti, hogy a kapcsolat komoly és készen állsz arra, hogy elkötelezd magad. Persze nem kell azonnal megházasodni, pusztán összeköltözésről van szó ebben a fázisban. Ekkor elkezdődik a közös élet és valójában ekkor nevezhető a kettőtök viszonya igazi párkapcsolatnak. Sok időt töltetek együtt, mindent megosztatok egymással. Érzéseket, gondolatokat és őszintén érdeklődtök akár csak arról, milyen napja volt a másiknak. Bár előre haladtok, a dolgok mégis megváltoznak és jön a mindennapi rutin. Nagyon fontos, hogy az eufória elmúlása után is töltsetek együtt időt, még akkor is, ha csak sétára vagy filmnézésre van idő. A kötődés nem szakadhat vagy sérülhet meg azért, mert már együtt laktok és előre léptetek egy szakaszt.

A harmadik fázis a legkritikusabb, mivel ekkor válik életetek részévé a rutin és a csalódottság.

Az érzelmeid felől semmi kétséged, valami azonban megváltozott. Ebben a szakaszban már nem érzed magad olyan boldognak, mint az első két szakaszban. Minden rutinszerűen történik. Dolgozni mész, takarítasz, főzöl, mosol, az anyagiakon aggódsz és még azt is megkérdőjelezed, hogy valóban jól választottál-e. Minden párkapcsolatban ez a legkritikusabb időszak, de ha ezen sikerül túljutnotok, akkor elmondhatjátok, hogy túl vagytok a nehezén. Emlékeztetned kell magad arra, hogy a párod nem változott, ő ugyanaz az ember, akibe korábban beleszerettél. Itt jönnek képbe az elraktározott emlékek még a kapcsolat elejéről. Időt kell szánnotok magatokra, ezt nem szabad elfelejtened.

Stabilitás

A stabilitás biztonságot jelent. Ebben a fázisban már úgy ismered a párod és ő is téged, mint a saját tenyereteket. Persze nem vagytok már az első szakaszban, de ami a legfontosabb, hogy a harmadikban sem. Elfogadjátok a másik szokásait, hobbijait és hagytok teret is egymásnak. Nincs is azzal semmi baj, hogy nem vagytok összenőve, hogy megvan az énidő és megmarad a saját személyiségetek, eközben pedig nem sérül a köztetek lévő kötődés.

Elköteleződés

Az elköteleződés fázisa azt jelenti, hogy egymásnak vagytok teremtve és egy életre szóló kapcsolat a tiétek. Ebben a szakaszban már nem hiányolod az első szakasz romantikáját, mert elégedett vagy a kapcsolatotokkal, ahogyan a párod is. Teljes mértékig elfogadtátok egymást, minden hibátokkal együtt. Jöhet a házasság és a gyerekvállalás. Persze ezzel egy időben bőven lesznek még kihívások az életetekben, de az egymás iránt érzett szerelem és az összefogás megoldja ezeket. Közös erővel bármire képesek lesztek.

Ezek is érdekelhetnek