2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességekÍme a világ 14 legdrágább étele

Íme a világ 14 legdrágább étele

-

Amikor az emberek azt hallják drága étel, akkor mindenkinek más és más dolog jut az eszébe. Nos tény és való, hogy a drága kifejezés is pont ugyanolyan szubjektív, mint a szépség. Van, akinek a vörös lazac megfizethetetlen, másoknak pedig a fehér szarvasgomba. De mondhattuk volna példának a sáfrányt és a cibet kávét is. A világon vannak olyan élelmiszerek és ételek, amiket konkrétan horror áron értékesítenek. A legdurvább pedig az, hogy vannak olyan elvetemültek, akik ezeket meg is vásárolják. Persze előfordul, hogy pusztán státuszszimbólumként, de akkor is. Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, Foltostönkű gyűrűspereszke

Ez egy olyan gombafajta, ami rettenetesen ritka, így csak nagyon kevesek hallottak létezéséről. Ára is elég borsos, ugyanis 185 ezer forintba kerül egyetlen kilója. Azért durva nem igaz?! Japánban őshonos, de Ázsia több területén is megtalálható. Számuk sajnálatos módon csökkent a területükön elterjedt rovar és fa szaporulat miatt. Mivel ennek a gombának a termesztésére nincs lehetőség, így nagy esély van rá, hogy a jövőben teljesen el fog tűnni.

2, Kopi Luwak kávé

Kopi Luwak néven ismert kávé a legdrágább az egész világon. Egyetlen kiló 80 és 380 ezer forint között mozog. Ára a régiók közti eltérések miatt változik. Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Dél-Indiában állítják elő. Ez egy olyan kávé, mely kávécseresznyéből származik, ami már áthaladt egy cibet macska emésztőrendszerén. Pontosan emiatt olyan drága. Amikor a cseresznye keresztül halad az emésztőrendszeren, akkor különböző enzimek kerülnek bele. A bélrendszerből való távozás után összegyűjtik, jó alaposan megmossák, kiszárítják, megpörkölik, megfőzik s az így kapott kávébabok különleges aromájúak lesznek.

3, Fehér gyöngy albínó kaviár

A legritkább kaviárok egyike a fehér gyöngy albínó kaviár. Egy kiló 2,8 millió forintba kerül, bizony jól olvastad. Különlegessége abban rejlik, hogy egy egyedi albínó tokhal rakja le az ikrákat a Kaszpi-tengerben. Hogy ez miért olyan nagy szám? Nos azért, mert ez a hal akkor rakja le első ikra adagját, ha eléri a 100 éves kort. Kinek van erre ideje?

4, Fecskefészek leves

Ezeknek a fecskéknek a fészke többnyire nyálból készül, ennek tükrében pedig a kínai gasztronómia egyik fő étele. Egy ilyen leves ára 925 ezer forintba is kerülhet, aminek az az oka, hogy a fecskefészek gyűjtése nagyon veszélyes művelet. A fecskék fészkeiket magasan fekvő sziklákra építik, ahol elég egy rossz lépés és mozdulat és megvan a baj.

5, Sáfrány

Az egyik legdrágább fűszer a világon a sáfrány. Ez amiatt van, mert ősszel csak két napon át nő s kézzel kell őket betakarítani. Ez pedig egy nagyon hosszadalmas feladat, a feldolgozásról nem beszélve. Egy kiló fűszerhez nagyjából 300.000 virágot kell összegyűjteni. Ez az oka borsos árának. Ára 130 és 320 ezer forint között van.

6, Fehér szarvasgomba

A Föld talán egyik legdrágább élelmiszere és összetevője a fehér színű szarvasgomba. A fekete színű sem piskóta, de a nyomába sem ér a fehérnek. Vannak, akik kifejezetten státuszszimbólumként tartják ezt a gombát, ami természetesen a gazdagság jele. Egyetlen kiló 665 ezer forint körül mozog.

7, Ayam Cemani fekete csirke

Az Ayam Cemani csirke érdekessége és különlegessége, hogy tetőtől-talpig valamint kívül-belül fekete színben pompázik. Indonézia területén tenyésztik és semmi pénzért nem exportálnák más országokba. Ennek az az oka, hogy félnek a madárinfluenzától. Míg itt egy példány akár 65 ezer forintba is kerülhet, addig Malajziában semmiben nem különbözik egy hagyományos csirke árától.

8, Japán Wagyu steak

A japán Wagyu marhahús a világ legdrágább és legízletesebb húsa, melyből egy kiló 140-150 ezer forint. Különlegessége abban rejlik, hogy ezeket a marhákat nem éri szinte semmilyen stressz. Rendszeresen masszírozzák őket és víz helyett sört adnak nekik inni. Ennek köszönhetően az állat zsírja átszövi a húst, nem pedig különálló részt képez. Régen igásmarhaként használták őket, ami nagy fizikai munka volt számukra, ezért testük ily módon próbált energiát megtakarítani. Ezeknek az összetevőknek hála a húst úgy olvad szét a szájban, mint a vaj.

9, Szárazon szárított ibériai sonka

Az ibériai sonka gyakorlatilag a Föld egyik legdrágább sonkája, ami egyetlen országban, Spanyolországban kapható. Ezeket a sertéseket semmi mással nem etetik csak és kizárólag makkokkal. Annak érdekében, hogy ne érezzék magukat veszélyben speciálisan kialakított karámokat csinálnak nekik. Egyetlen kiló sonka 125 ezer forintba kerül.

10, Jávorszarvas sajt

Nem is gondoltad volna, hogy jávorszarvasok tejéből lazán készítenek sajtot, igaz?! Nos, nem csak ez az egy érdekessége van a dolognak, hanem az is, hogy ez a világ legdrágább sajtja. Ennek a sajtnak a kinézete olyan, mint a feta sajt csak ára 340 ezer forint.

11, Juicy Outlaw Grill hamburgere

Íme a világ legborsosabb áron kapható hamburgere, ami nem kifejezetten a feltétei miatt kerül egy vagyonba, hanem inkább a mérete végett. Egy darab burger közel 1,5 millió forint, amit házilag készítenek a Juicy’s Foods and Ovation Food tulajdonosai. Egy ilyen burger súlya 30 kilogrammot is nyomhat.

12, Chocopologie csokoládé

Fritz Knipschildt dán származású csokoládékészítő megalkotta a világ legdrágább csokoládéját. Minden egyes csokoládéban sűrű, sötét színű francia trüffel krém van. Mi az érdekessége? Nos, hogy 70%-os Valrhona kakaóból készült masszával van nyakon öntve és finomra őrült kakaóporba van forgatva. Egy bonbon 80 ezer forintba kerül.

13, Densuke görögdinnye

Japánban igazi luxusnak számít, ha van valamelyik háznál gyümölcs. Ennek azaz oka, hogy kevés szántóterülettel rendelkeznek. Van egyfajta dinnye a Densukeis fekete görögdinnye, ami Japán északi részén, Hokkaido szigetén terem. Mivel csak kis számban fordul elő, így ára egy vagyonba kerül. Egy dinnye 1,8 millió forintot ér, melynek súlya 8 kilogramm.

14, Fugu

A Fugu vagy másnéven gömbhal az egyik legdrágább és egyben legveszélyesebb ételek közé tartozik. Ha nem megfelelően készítik el, akkor akár végzetes kimenetele is lehet az elfogyasztásának. Egy ilyen hal ára 61-62 ezer forint körül mozog. A gömbhalnak egyedi mérge van, amire nincs ellenszer ezért fogyasztása nagy körültekintést igényel

Ti fizetnétek bármilyen ételért ennyi pénzt?

Ezek is érdekelhetnek