2022 május 17 kedd
KezdőlapEmberekÍme a világ 8 legokosabb embere, akiről nem gondoltad volna, hogy ekkora...

Íme a világ 8 legokosabb embere, akiről nem gondoltad volna, hogy ekkora IQ-val rendelkeznek

-

A történelem során nem egy és nem két ember neve került a köztudatba, akik hozzájárultak a világ fejlődéséhez, és akik olyan elmével, gondolkodással rendelkeztek, amivel elképesztő eredményekre tettek szert. Ilyen volt Stephen Hawking, Albert Einstein, Nikola Tesla, Galileo Galilei, Isaac Newton és még sorolhatnánk azokat a neveket, akikre az egész világ büszke lehet, és akiknek hálásak lehetünk. Ám nem csak külföldön, hanem hazánkban is van pár olyan elme, akik kiemelkednek a többiek közül, ilyen például Polgár Judit a magyar sakk nagymester, aki már 15 évesen kiérdemelte ezt a címet. A mai cikkünkben olyan személyeket szedtünk össze, akik a világ 8 legokosabb emberei közé tartoznak és nem is gondoltad volna róluk, hogy ekkora IQ-val rendelkeznek.

8, Arthur T. Benjamin

Ő egy amerikai származású matematikus, aki azon belül is a kombinatorikára szakosodott. 1989 óta a Harvey Mudd Főiskola matematika professzora. Leginkább mentális matematikai tudásáról és képességéről híres ugyanis gyorsabban tud fejben számolni mint bármilyen számológép. A leghíresebb show-i közé tartozik a 2005-ös és 2013-as TED show, ahol a legösszetettebb matematikai egyenleteket volt képes gyorsabban elvégezni, mint ahogy egy ember beírta azt a számológépbe.

Itt egy előadása, ahol lenyűgöző módon darálja le az eredményeket.

7, William Shakespeare

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a világhírű William Shakespeare nevét, aki egy 1564-ben született angol drámaíró, költő, színész volt. A világirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki 210-es IQ-val rendelkezett. A Hamletben, Machbetben valamint a Rómeó és Júliában 29 ezer és 35 ezer darab szót használt, amit később Arany János és Petőfi Sándor is megpróbált lefordítani.

6, Kleopátra

Kr. e. 63-ban volt egyiptomi uralkodónő, aki közel 30 éven át vezette és irányította az országot. Nagyon okos nő volt, ugyanis 5 különböző nyelven beszélt folyékonyan például görögül, egyiptomiul, héber, arab, amhara. Szakemberek szerint közel 180-as IQ-val rendelkezett.

5, Platón

Bizonyára te is ismered Platón nevét, aki egy ókori görög filozófus volt. Gondolkodás, tudása nagy szerepet játszott az ókori és a középkori filozófia kialakulásában. Szakemberek szerint Platón IQ szintje nagyjából 109 volt, amit abból következtettek ki, ahogy a szavakat használta, ahogy gondolkodott, és ahogy a körülötte való dolgokkal tisztában volt. Iskolát is alapított és egy újabb generációt nevelt ki, akik között olyan elmék voltak, mint Arisztotelész.

4, Polgár Judit

Magyarországon is él egy nő, aki elképesztően magas IQ-val rendelkezik, ő pedig nem más, mint Polgár Judit. Szakemberek szerint közel 170-180 lehet az intelligenciaszintje, ami meghaladja a híres fizikusét Albert Einsteinét, ugyanis neki 160 volt. Szülei tanították őt mikor kicsi volt, és bizony a sakk is előkerült, ennek hála pedig 15 évesen elnyerte a nagymester címet, amivel rekordot döntött. Ezután egyre több és több címet és győzelmet zsebelt be, amitől még jobban tisztelték őt.

“Semmi ellenvetésem sincs a női sakk ellen, de számomra a játék minősége a férfiaknál nagyobb kihívás. Azonkívül azt hiszem, hogy a nemek szerinti elválasztás a különbségeket csak fokozza. Ha ez megszűnne, akkor rövid távon a sakkozó nők száma visszafelé menne, mert számukra a harc túl kemény lenne. De hosszú távon a viszony javulna, és ez jót tenne a játékuknak.” – Polgár Judit

3, Nikola Tesla

Tesla egy szerb-amerikai származású fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus volt. Összesen 146 szabadalom köthető a nevéhez például a termomágneses motor, távirányítás, robbanómotorok gyújtási rendszere, nagyfeszültségű nagyfrekvenciás Tesla-transzformátor, kis fogyasztású világításra szolgáló vákuum és gáztöltésű kisülési csövek és még sorolhatnánk. IQ szintje nagyjából 195-öt volt. De mint minden nagy elmének, neki is voltak stikkjei például irtózott az emberi haj megérintésétől illetve minden étkezés előtt megmérte az ételek térfogatát.

2, Leonardo da Vinci

Leonardo egy olasz származású festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író, aki 1452-ben látta meg a napvilágot. Neve leginkább a reneszánsz korszakhoz és annak művészetéhez köthető. Ő volt az, aki a világ leghíresebb festményét a Mona Lisát megalkotta, de az Utolsó vacsorát is ő készítette. Mivel ennyi mindenhez értett, ennyi területen megállta a helyét nem csoda, ha rendkívül okos embernek tartották. Állítások szerint közel 200 volt az IQ szintje.

1, William Siddis

Bizony nem te vagy az első, aki nem hallotta William Siddis nevét, holott ő volt a világ legokosabb embere, ugyanis IQ-ját közel 250-re saccolták. Annyira jó volt matematikából, hogy 11 évesen elérte azt a szintet, hogy felvételt nyerjen a világhírű Harward Egyetemre. Ami még érdekesebbé teszi őt, hogy közel 40 nyelven beszélt 18 éves korára, ami elképesztő dolognak számít, hiszen senki más nem volt erre képes a világon. 8 évesen saját nyelvet talált ki magának, amit csak és kizárólag ő értett. Annak ellenére, hogy iszonyú tehetséges volt, tudásával nem tett semmit hozzá a világ alakulásához, ugyanis egy rendőrségi ügy után visszavonultan élt és 46 évesen agyvérzésben meghalt.

Na mit szólsz?

Ezek is érdekelhetnek