2022 november 28 hétfő
KezdőlapTermészetÍme a világ legmenőbb minisárkánya, amiért a kereskedők képesek bármit megtenni.

Íme a világ legmenőbb minisárkánya, amiért a kereskedők képesek bármit megtenni.

-

Az Armadilló-gyík vagy páncélos tobzosfarkúgyík lehet a természet egyik legkülönlegesebb és legaranyosabb hüllője, ami úgy néz ki, mint egy kis sárkány. Különleges szokásaik közé tartozik, hogy ha veszélyben érzik magukat, akkor nemes egyszerűséggel felborulnak.

Az armadilló-gyík csapatokba verbuválva élnek Dél-Afrika nyugati részén, illetve Namíbia déli vidékein. Ezek az állatok sziklafalak között élnek, hogy megvédjék magukat az eseteleges támadásoktól, ragadozóktól. Ez az egyetlen olyan hüllő, ami nem tojással szaporodik, hanem elevenszülőként viselkedik.

Igazán keveset fogyasztanak, néhány rovarral elvannak egész nap. A kis sárkányoknak tűnő gyíkokat, többen házi állatként is tartják, pontosan emiatt lett veszélyeztetett faj. Az illegális kereskedelem komoly problémát jelent eme állatok esetében.

Az armadilló-gyíkok különböző színűek lehetnek, például aranybarnák vagy világos sárgásbarnák. Egyébként nagyon könnyen fel lehet ismerni, mert egész testét éles tüskék borítják tetőtől-talpig. A hasuk az egyetlen olyan rész, amin nincsenek tüskék, de ezt összegömbölyödve próbálják védeni, ha úgy érzik veszélyben vannak. Képes akár egy órán keresztül is ebben a pózban maradni. Testhosszuk mind a hím, mind a nőstény esetén körülbelül 16-21 centiméter.

Ezek a gyíkok féltékeny típusok, párzási időszakban nagyon védik a területeiket és a potenciális partnerüket, hogy a többi hím példányt távolt tartsák a nősténytől.

Azon kevés gyíkok közé tartozik, aki nem tojással szaporodik és évente egy, max két utódot hoz világra. A vemhességi időszak körülbelül 6-8 hónap.

Az armadilló-gyík társas lénynek tekinthető, ugyanis akár 60 gyíkkal is alkothat egy közösséget. A kutatók viszont rájöttek, hogy nem ragaszkodnak egyetlen csoporthoz, ugyanis elég magas a csoportok közötti mozgás.

Ezekre a gyíkok az emberek vannak a legnagyobb veszéllyel, hiszen mindenki beszerezne egy ilyen állatot. Annak ellenére, hogy félelmetesnek tűnő külseje van, a légynek sem tudnának ártani. Sajnos veszélyeztetett fajjá minősítették, ugyanis egyre több gyűjtő tenne rá szert, ami nagy mértékben csökkenti a számukat a vadvilágban.

Egyszer egy fokvárosi kereskedő, 48 armadilló-gyíkot birtokolt egyszerre, ám a hatóságoknak sikerült lebuktatnia és választhatott, hogy 20 millió forintnak megfelelő összeget fizet ki, vagy 13 év börtönbüntetést ül le. A helyi bíróság törvényt hozott ki, hogy tilos ilyen gyíkokat birtokolni. Ennek ellenére, még mindig megtalálják a módját, hogy beszerezzenek néhány példányt.

Ezek is érdekelhetnek