2022 május 25 szerda
KezdőlapTippek & TrükkökÍme egy japán módszer a stressz enyhítésére - Mindössze öt perc az...

Íme egy japán módszer a stressz enyhítésére – Mindössze öt perc az egész

-

Mindennapi életünkben szinte elkerülhetetlen a stressz, ha csak nem vagyunk kifejezetten nyugodt típusok. A stressz és az aggodalom nemcsak lelkileg terheli meg szervezetünket, hanem akár fizikailag is megbetegíthet minket, továbbá, életünket is megrövidítheti.

Szervezetünknek van egy természetes riasztórendszere, ami az észlelt veszélyekre figyelmeztet és reagál. Stresszhelyzetben olyan hormonok szabadulnak fel, mint az adrenalin és a kortizol. Az adrenalin megnöveli pulzusszámunkat, megemeli a vérnyomásunkat, valamint fokozza energiaellátásunkat is.

A stressz tulajdonképpen szervezetünk válaszreakciója a negatív ingerekre. Pszichés megnyilvánulásai mellett pedig, fizikailag is hatással van ránk. Ráadásul olyannyira, hogy akár súlyos megbetegedéseket is okozhat.

Mint tudjuk, a stressz, feszültség, aggodalom bizonyos testtájakon érzékelhető, ugyanakkor szerveink működését is képes megváltoztatni.

Az állandó, vagy más néven krónikus stressz hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásához.

Természetesen nem arról nem van szó, hogy semmilyen mennyiségű stressz nem érhet minket, ugyanis bizonyos mennyiség teljesen normálisnak számít. A túlzott stressz viszont, árt az egészségünknek, mindennapos tevékenységeinket is gátolja, valamint tönkre teheti lelkiállapotunkat is.

A japánoknak sok minden más mellett, a stressz enyhítésére is van egy kiváló módszerük. Maga a technika nem igényel öt percnél több időt, másik előnye pedig, hogy bárhol, bármikor elvégezhető. Ha úgy érzed, kezdenek összecsapni a hullámok a fejed felett és a dolgok irányítása kicsúszik a kezeid közül, akkor neked is ki kell próbálnod ezt a stresszoldó módszert.

A gyakorlathoz semmi másra nincs szükséged, mint az ujjaidra, amiknek segítségével különböző lelkiállapotokat kezelhetsz.

Mutatjuk, melyik ujjad, a stressz formáját segít oldani.

Hüvelykujj: Oldja az aggodalmat és a szorongást.

Mutatóujj: Segít a félelem leküzdésében.

Középső ujj: A neheztelés és a harag enyhítésére használható.

Gyűrűsujj: A depresszióra és a szomorúságra nyújt enyhülést, valamint határozottabbá tesz.

Kisujj: A hüvelykujjhoz hasonlóan csökkenti a szorongást, ugyanakkor növeli a magabiztosságot és fokozza az optimizmust.

A technika

Ennél egyszerűbb módszer talán nem is létezik a stressz enyhítésére. Fogd meg az ujjaidat, a hüvelykujjadat pedig markold meg. Minden ujjadat csupán egy-két percig kell fogni. A technika működéséről akkor győződhetsz meg, ha az éppen fogott ujjadban pulzálást érzel. A nyugalom elérése érdekében a hüvelykujjaddal nyomd meg a másik kezed tenyerének közepét, legalább egy percig.

Javasoljuk, hogyha a helyzet úgy kívánja, próbáld ki, hiszen nem veszíthetsz semmit, sőt. Egyszerű, gyors és semmilyen egyéb eszközre nincs szükséged, a stressz pedig néhány perc alatt elillan.

Ezek is érdekelhetnek