2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességekÍme egy nagyon ritka fekete tyúk, amitől minden embernek tátva marad a...

Íme egy nagyon ritka fekete tyúk, amitől minden embernek tátva marad a szája

-

Azt tudjuk, hogy az állatok világában is akadnak fekete szőrzetű teremtmények, például lovak, kutyák, gorillák vagy medvék. Viszont arról halvány sejtésünk sem volt egészen idáig, hogy ében fekete színű tyúkok és kakasok is léteznek ezen a bolygón. Mai cikkünkben bemutatjuk nektek a legkülönlegesebb baromfit, melytől minden ember szája tátva marad.

Ha hiszeitek ha nem, létezik egy csirkefajta, melynek neve Ayam Cemani. Ez a típusú baromfi Indonéziából származik, de nem ez a legérdekesebb dolog rajta, hanem, hogy fekete színű.

De nemcsak a külseje vagyis tollazata, taréja és toroklebenye fekete, hanem mindene.

A csőre, a lába, a nyelve, a karmai, sőt még a húsa is, ami elég ijesztő lehet annak, aki először látja.

Ez azt jelenti, hogy még a szíve, a mája, a melle és még a csontjai is fekete színűek.

Az Ayam Cemani-nak a vére is meglehetősen sötét árnyalatú, noha nem 100%-ig fekete, de elsőre valóban nagyon sötétnek tűnik. Mivel ilyen különleges, ezért nagy becsben tartják sőt, a baromfik aduászának tartják.

Onnan kapta a nevét, hogy indonézül a csirke “ayam”-ot jelent, a teljesen fekete jelölést pedig jávai nyelven a “cemani” szó foglalja magába. A legtöbb ilyen baromfi Indonéziában azon belül is a Jáva szigeten található. 1988-ban importálta be Európába egy holland származású tenyésztő, és egyből elnyerte az emberek szimpátiáját. Pontosan emiatt nem fog meglepni senkit, hogy az egyik legdrágább baromfinak számít a világon, ugyanis egyetlen példány értéke meghaladja a 720.000 magyar forintot.

Ez a faj annak köszönheti nem mindennapi külsejét, hogy egy fibromelanosis nevű genetikai rendellenesség megsokszorozta a fekete pigmenteket a szervezetben. Ez a mutáció egyébként több, mint 800 évvel ezelőtt Ázsiában fordult elő először.

Létezik még egy csirkefajta a Svéd fekete csirke, mely ugyanúgy néz ki, mint az Ayam Cemani. Egyébként erről a csirkéről Ázsiában azt gondolják, hogy misztikus erővel rendelkezik és szerencsét hoz, így gyakran áldozzák fel mikor gyermek születik a családba. Húsában rengeteg vas található, ezért a várandós kismamáknak bátran ajánlják. Az ázsiai emberek azzal a céllal is fogyasztják, hogy megtisztítsák magukat a gonosztól és lelkiismeretük is megnyugodhasson.

Biztos arra gondoltok, hogy ennek a tyúknak a tojása is fekete-e, de sajnos mindenkit el kell keserítenünk, ugyanis krém színű tojásokat rak. Viszont nm ő költi ki őket, hanem egy mesterséges inkubátor.

Mit gondoltok erről a fajról, elsőre ijesztő volt nem?

Ezek is érdekelhetnek