2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapÉrdekességekÍme egy szuper egyszerű és olcsó recept, ami segít tisztán tartani az...

Íme egy szuper egyszerű és olcsó recept, ami segít tisztán tartani az otthonod

-

Minden háziasszony tudja, hogy milyen sok időt vesz igénybe egy-egy takarítási folyamat, mert a makacs foltok nehezen akarnak eltűnni mind a WC-ből, csaptelepről, ablakról, hűtőszekrényből és így tovább. Sokan a legdrágább kategóriába sorolható termékekkel próbálkoznak, mert azt gondolják azzal könnyebb eltávolítani a problémát, de ez nem igaz, sőt van, hogy totál hatástalanok. Viszont a mai cikkünkben két szuper vegyszert hoztunk el, melyek vegyítése egy óriási csodaszer egyveleget alkot. Minden háziasszony figyelmébe ajánljuk és ezzel biztos, hogy leredukálódik a takarítási idő.

A hidrogén-peroxid egy csodálatos antimikrobiális szer

A 3%-os hidrogén-peroxid nem egy mostani keletű csodaszer, ugyanis már évszázadok óta használják különböző sebek, vágások kezelésére, de súlyos betegségekre is pozitív hatással volt. Ennek ellenére mégsem épült be úgy a köztudatba, ahogy megérdemelte volna. Ezen kívül persze számtalan jótékony tulajdonsága van, amit csak kevesen tudnak róla pontosan azért, mert olcsó. Sokan abban a hitben vannak, hogy ami olcsó az csak gagyi és rossz lehet.

Azon kívül, hogy a 19. században az egészség megőrzése érdekében használták az emberek, mivel kitűnő antioxidáns, kitisztítja a szervezetet és megelőzi a árkos megbetegedés kialakulását, a lakás kitakarításában is szuperül helyt áll. Ez a csodaszer gomba és antimikrobiális tulajdonságai miatt elpusztítja a baktériumokat, penészspórákat illetve megszünteti a rossz szagokat. Tökéletesen alkalmas arra, hogy elmosd vele régi, mindennap használt edényeidet, kitisztítsd vele piszkos szőnyegeidet, letakarítsd csempéidet, kifehérítsd a textíliáidat, leold a vízkövet…stb.

Ammónia, mely jól oldja a zsírokat és olajokat

Az ammónia egy szuper jó tisztítószer, melyet már nagyon régóta használnak a háziasszonyok. Olyan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mellyel képesek lehetünk egy pillanat alatt megszabadulni a zsír és olajfoltoktól. Tökéletesen lehet alkalmazni kád-, padló- és ablaktisztításhoz. Tény és való, hogy hatékony szer, de vigyázni is kell vele, mert mérgező. Szembe, bőrre nem kerülhet, és belélegezve is veszélyes, ezért csak jól szellőző helyen lehet alkalmazni.

Házilag is ki tudsz keverni egy olcsóbb és biztonságosabb háztartási szert, amivel mindent el tudsz tüntetni

Mindenki tudjam hogy a háztartási vegyszerek egyáltalán nem olcsók, főleg, ha nagy márkától vásárol az ember, például Domestos, Flóraszept és a többi. Ha nem akarod túlfizetni magad, akkor nincs más dolgod, mint saját magad kikeverni egy remek készítményt. Ha biztosítod a megfelelő óvintézkedéseket (pl. szellőztetés) és keverési arányokat, akkor szó szerint egy csodaszert hozhatsz létre.

Semmi másra nincs szükséged, mint:

100 ml ammóniára (10%)
100 ml hidrogén-peroxidra (3%)

Módszer:

Vegyél fel kesztyűt és maszkot, majd öntsd az ammóniát egy szórófejes üvegbe. Ehhez önts egy kevés hidrogén-peroxidot, ezután szorosan tekerd rá az üveg tetejét majd rázd össze a vegyületet, de figyelj arra, hogy ne erőből rázd össze, hanem csak finoman. Ha megvan, akkor permetezz az érintett felületre, ami zsíros, olajos, rozsdás, piszkos, majd hagyd rajta 10-15 percig. Ha letelt az idő akkor jó alaposan öblítsd le vízzel.

Biztosítsd a jó szellőzést és viselj maszkot

Már feljebb is írtuk, hogy az ammónia gőze mérgező lehet, ezért fontos, hogy jó alaposan szellőztess ki mind a tisztítási folyamat alatt, mind után. Mivel takarítás előtt vegyél fel maszkot és gumikesztyűt, de ha van védő szemüveged azt is felveheted, így tuti biztos, hogy elkerülheted a nem várt baleseteket. Ha az egyik helyiséget befújtad, akkor menj át egy másikba. Figyelj arra, hogy a már bepermetezett helyiségbe se gyerek, se háziállat ne menjen!!

Te milyen egyszerű tisztítási recepteket használsz a háztartásában?

Ezek is érdekelhetnek