2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEmberekÍme néhány furcsa szokás, ami évszázadokkal ezelőtt teljesen normális volt, mára viszont...

Íme néhány furcsa szokás, ami évszázadokkal ezelőtt teljesen normális volt, mára viszont szerencsére eltűnt a köztudatból

-

Az iskolában rengeteg információt szuszakoltak bele a fejünkbe a történelemmel kapcsolatban, melyek közül volt érdekes és kevésbé érdekes is. Tanultunk az ókorról, a középkorról és az újkorról, melyeknek megvoltak a maga szépségei, és szörnyűségei. Persze voltak olyan tények, melyeket nem meséltek el, nyilván amiatt, mert nem tartoztak bele a tantervbe. Az internet viszont rengeteg kérdésre tudja a választ és olyan oldalakra, forrásokra lehet bukkanni, ami felfedi, hogy ezekben a korokban milyen furcsa szokások szerint élték életüket az emberek. Mai szemmel nézve azok nagyon barbár tevékenységnek minősültek. A mai cikkünkben néhány ilyet hoztunk el nektek, amik évszázadokkal ezelőtt teljesen normálisnak minősültek, ma viszont már eltűntek a köztudatból.

1, Ólommal és fém szulfiddal festettek hajat

A történelem során nem volt olyan nő,a ki ne akarta volna megváltoztatni eredeti hajszínét. Mivel akkoriban még nem volt annyira fejlett a kémia ezért eleinte bizonyos növényekből készítettek “festéket”. Ezeknek a hatása azonban csak ideig-óráig tartott. Annak érdekében, hogy tartósabbá tegyék az “eljárást” kicsit durvább módszerhez folyamodtak. Ólommal és fém szulfiddal próbálták befesteni a hajukat ám ez sokkal károsabb anyag volt.

A legkárosabb eljárást a 18. századi Olaszországban követték el, ugyanis a hölgyek úgy próbálták elérni az “új” hajszínüket, hogy a mosáshoz használt maró vegyületet kenték a hajukra. Ez persze odáig fajult, hogy az összes hajuk kihullott és parókákat kellett viselniük.

2, Fürdés kihagyása

A reneszánsz korban nem egy és nem két gyógyító volt azon a véleményen, hogy a fürdés csak növeli annak az esélyét, hogy az emberek megbetegedjenek. Ez persze nem volt igaz, de annak érdekében, hogy ne legyenek betegek inkább nem fürödtek. Persze a nemesi családokhoz tartozók mindenképpen szerettek volna tiszták lenni, ezért ők csak arcot mostak, vagy jól beparfümözték magukat, esetleg átvizezett törölközővel törölték át testüket.

3, A történelem során állati ürüléket használtak a gyógyításhoz

Igen jól olvastad állati ürüléket használtak bizonyos sebek, sérülések kezelésére. Minden problémára már és más állat végtermékét használták fel. Sokan abban a hitben voltak, hogy úgy kerülhetik el a nem kívánt terhességet, ha krokodilok bélsarát használják fel. A háború, harc során szerzett sérüléseket is egy másik állat végtermékével kenegették. Az orrvérzést sertések ürülékével csillapították.

4, A gonosz szellemeket a koponya kilyukasztásával űzték el

A középkorban több fura szokás is kialakult, amik ma már szerencsére teljesen eltűntek. Az egyik ilyen, hogy ha nem tudták megmondani, hogy egy embernek mi a baja, egyből elkönyvelték, hogy a fejében szellemek élnek. Gondolunk itt olyan esetekre mikor az embereknek elkezdett fájni a feje, vagy hirtelen görcs nyílalt bele. A rossz szellemek elűzése érdekében, lyukat fúrtak az illető koponyájába, természetesen mindenféle érzéstelenítés nélkül. Akadtak azonban olyanok, akik valamilyen csoda folytán túlélték a beavatkozást.

5, A nők nem sírhattak temetésen

Az ókori Rómában megkérték a nőket, hogy sírjanak miközben az elhunyt illetőt örökre eltemetik a föld alá. Voltak olyan halotti búcsúztatók, ahol idegen hölgyeket kértek meg erre a feladatra. Egy idő után viszont olyannyira erőltetett volt, hogy törvénybe foglalták, hogy nők nem sírhatnak egyetlen temetésen sem.

6, Annak idején az édesapák könnyedén eltehették láb alól leányuk udvarlóit

A férfiak sokkal-sokkal nagyobb hatalommal rendelkeztek a történelem során, mint napjaikban. Évszázadokkal ezelőtt arról dönthettek, hogy kihez adják hozzá leány gyermeküket. Nagyon figyeltek arra, hogy soha semmilyen körülmények közt ne jöjjön létre fizikai kapcsolat egy másik férfival. Ha azonban mégis rajtakapták, hogy leányuk más emberrel hál, akkor a szeretőt legálisan is eltehették láb alól. Sajnos akkoriban egy nő két férfihez tartozott. Kezdetben az édesapjához, utána pedig férjurához.

7, Egy édesapa legálisan is eladhatta fiát rabszolgának

Az ókori Rómában a hatalom a családfő kezében volt, vagyis ebben az esetben az édesapa kezében. Ha ő valamit mondott, annak úgy kellett lenni, mindegy, hogy az jó dolog volt vagy rossz. Ha úgy döntött, hogy a rabszolgának adja saját fiát, akkor azt mindenféle probléma nélkül megtehette. A fiú gyermekek ez ellen pedig sajnos semmit sem tehettek.

8, Szokatlan módon állapították meg a terhességet

Akkoriban még nem volt olyan fejlett az orvostudomány mint most és nehezebben tudták megállapítani, hogy egy nő terhes-e vagy sem. Eleinte fokhagymával próbálták kideríteni, hogy egy nő várandós-e vagy sem. Fogtak egy fokhagyma gerezdet és felhelyezték a nőiességükbe. Ha reggelre fokhagyma szagú volt a szájuk és a leheletük, akkor nem volt terhes. Később arra kérték a nőket, hogy vizeljenek rá egy marék búzára vagy árpára, és ha az kicsírázott, akkor várandó volt. Ezeknek a “teszteknek” semmi értelme nem volt, mégis hittek bennük. A 17. században az orvosok azt állították, hogy a nők tekintetében látszik, hogy egy kisbaba nő a pocakjukban…

9, Vizelettel fehérítettek fogat

Az ókori Rómában az emberek abban a hitben voltak, hogy az ammónia fehéríti a fogakat, és akkoriban már tudták, hogy az az anyag a vizeletben megtalálható. Nos, innen már nem olyan nehéz kikövetkeztetni, hogy mivel öblögettek annak érdekében, hogy fehérítsék fogaikat. Bizony jól hiszed vizelettel.

10, Nem a háztartásokban volt a WC

Ma természetesen minden háztartásban van WC, ám ez nem mindig volt így. Például az ókori Rómában eleinte a falu szélére jártak az emberek elvégezni dolgaikat, ám egy idő után úgy döntöttel, hogy koedukált fürdőt és WC-t hoznak létre. Ehhez egy jól kiépített csatornarendszerre volt szükség. Az emberek egy nagy WC-ben összegyűltek és egymás mellé leülve ürítették ki szervezetükből a bélsarat, mely egy lyukba esett és onnan a szennyvízcsatornába került.

Milyen jó, hogy ezek már nincsenek.

Ezek is érdekelhetnek