2022 július 2 szombat
KezdőlapEmberekÍme néhány modern kori etikett szabály, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie

Íme néhány modern kori etikett szabály, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie

-

Ha úgy gondolod, hogy az etikett szabályokat csak étterembe és különleges rendezvényen kell betartani, akkor nagyon tévedsz. Gyakorlatilag mindenhol vannak etikett szabályok és bizony illik mindegyiket betartani, viszont ez csak akkor kivitelezhető, ha tudd is őket. Mostani posztunkban néhány modern kori illemszabályt hoztunk el, amit érdemes megjegyezni, ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni, vagy másokat magadra haragítani.

1, Beszélgetés közben

Az etikettnek két fő szabálya van.

1, szabály: Arra kell törekedni, hogy senkit ne sérts meg. Ha megbántottál valakit mindig kérj bocsánatot!

2, szabály: A beszélgetés diktálja az etikettet. Alkalmazkodni kell a helyzethez és a környezethez, s fel kell venni a beszélgetőpartner nyelvét.

Ha valakivel beszélsz, akkor jobb, ha a szemébe nézel, ugyanis a szem a lélek tükre. Pontosan ezért illetlenség napszemüvegben, sapkában vagy kalapban beszélgetni.

2, Hibák és megjegyzések

Ne figyelj mások gyengeségeire vagy hibáira. Ha valaki rosszul mond valamit, vagy hibásan ragoz, vagy bármilyen másik hibát vét, ne tegyél megjegyzést vele kapcsolatban. Mások kijavítása, nagyon sértő tud lenni, úgyhogy erre illik figyelni.

A legmegfelelőbb reakció mikor valaki hibát követ el, ha úgy csinálsz, mint akinek fel sem tűnt. Viszont, ha olyan emberrel beszélsz, aki közel áll hozzád és tudod, hogy nem sértődik meg, akkor nyugodtan javítsd ki a hibáit.

A figyelmen kívül hagyás, azonban nem minden esetben működik. Ha úgy döntesz, hogy kijavítod a másik felet, azt mindenképp szemtől-szembe tedd, és kérj előre bocsánatot. Ezt követően lehet vázolni a helyzetet.

3, Munka közben

Manapság az üzleti etikett ragaszkodik a munka kiegyensúlyozottságához. Roppant illetlen, ha mind a munkáltató, mind a munkavállaló késik a munkahelyről, valamint hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik.

Meg kell tanulni elszakadni a munkahelyi tevékenységektől. Ha tudod, hogy el vagy maradva, akkor ne fogadj üzleti hívásokat vagy üzeneteket, hanem csak és kizárólag a munkádra koncentrálj.

Még abban az esetben is, ha esete kilenckor kapsz egy sürgős üzleti levelet, várj annak kinyitásával reggelig. Ezzel megmutatod, hogy csak egy adott időben dolgozol, és otthon nem szívesen foglalkoznál munkahelyi ügyekkel.

A közösségi oldalakon valamint az üzleti leveleken tüntesd fel a munkaidődet, így az emberek tudni fogják, hogy mikor nem illik hívniuk.

4, A vállalati partin

Nagyon nehéz egy vállalati partin mind személyesen, mind az üzleti etikett szabálya szerint helyt állni. Sajnos az emberek java része nem tudja, hogy viselkedjen egy ilyen rendezvényen.

Az első és legfontosabb, hogy időben érkezz! A késés megszakíthatja a főnök toastját, ami roppant illetlen tud lenni.

Ne önts italt a hölgyeknek, ugyanis arra van a pincér.

Ne beszélj munkaügyi témákról. Minden üzleti téma maradjon ilyenkor az irodán kívül.

5, Vendégek

Az etikett szabályok függnek attól, milyen viszonyban vagy a vendéggel. Ezen kívül persze vannak olyan szabályok, melyek mindenkire érvényesek.

Nem jó dolog, ha vendégpapucsot ajánlasz fel a vendégnek, ugyanis a legtöbb országban a vendégek nem veszik le a cipőiket. Természetesen, ha sáros, piszkos, vizes akkor illik magától a vendégnek levenni.

Normálisnak tekinthető, ha valakit vacsoraidőben hívsz meg vendégségbe, mindegy, hogy ezt telefonon vagy a közösségi oldalon teszed. Az este 7 és 10 óra közötti hívás nem tekinthető illetlennek.

Ha nem szereted az étel valamelyik hozzávalóját, ne tulajdoníts neki nagy jelentőséget, egyszerűen csak kotord a tányérod szélére. Ha allergiás vagy valamilyen élelmiszerre vagy speciális étrendet követsz, akkor előre tájékoztasd a “séfet”. Ilyenkor a házigazda mindent meg fog tenni, hogy megfelelő ételt tegyen eléd.

Tiszteletlenségnek tekinthető, ha felajánlod a segítséged, mondjuk leszeded asztalt vagy beállsz mosogatni. Ezt csak a család és a régi barátok számára megengedett. Ha szimplán vendégként vagy valahol neked az a feladatod, hogy kellemesen és jól érezd magad.

6, Ajándékozás

Az ajándékozás számos etikett szabállyal rendelkezik. Kellemetlen, mikor visszautasítasz egy ajándékot vagy szimpla segítséget. Ilyenkor tapintatlanul megbánthatsz másokat.

Ha el akarod utasítani az ajándékot, először is mindenképp köszönd meg. Jobb, ha ezt mosollyal az arcodon teszed, mert a másik félnek kevésbé lesz kellemetlen a helyzet.

Fontos szem előtt tartani, hogy nem mindig lehetséges az ajándékot visszautasítani. Az etikett szabályai szerint az időskorúaktól kapott ajándékokat nem szabad visszautasítani. Ha mégis megteszed megkérdőjelezed az ajándékot adó státuszát.

7, Élelmiszer

Vannak ételek, melyeket nem lehet késsel és villával enni, ilyenkor viszont figyelni kell, hogy fogyasztod el. Ha több rétegből álló hamburgert eszel, akkor mindenképp hagyd a közepén a pálcát, amivel nyársra húzták. Próbáld lefogni az ujjaid segítségével a hátulját, hogy a szósz ne csöpögjön ki és a szabadon maradt ujjaiddal pedig középen fogd le a nyárs mellett.

Lágy desszertek és krémes sütemények csak villával fogyaszthatók. A késsel történő darabolás rossz módszer. A magas tálban tálalva vagy folyékony szósszal nyakon öntött desszertekhez pedig kanalat kell használni.

8, A szomszéd etikettje

A szomszédokkal is bizonyos etikett szabályokat meg kell tartani.

Te legyél az első, aki beköltözés után üdvözlöd a szomszédot. A legtöbb ember szégyell kezdeményezni, így jó színben tünteted fel magad.

Egy másik jó módszer, amivel jó viszonyt lehet ápolni, ha közös programot találtok ki például kutyasétáltatás, vagy kocogás stb.

A csendben történő közös liftezések sem jók. Érdemes valamilyen témát boncolgatni ez idő alatt például az időjárást vagy a sportot…

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek