2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberekIndiai dupla mutánsvariáns jelent meg, ami ellenállóbb a vakcinákkal szemben - Már...

Indiai dupla mutánsvariáns jelent meg, ami ellenállóbb a vakcinákkal szemben – Már hazánk felé terjedhet

-

Vajon milyen nehézségeket kell még elviselnünk, hogy végre valahára visszatérhessünk jól megszokott, régi életünkhöz?! Hány évet kell még otthon tölteni ahhoz, hogy ez a nyavalyás vírus végre eltűnjön az országunkból, vagy a világról?! A legfrissebb hírek szerint még mindig nem lélegezhetünk fel! Eddig bolygónkon megjelent az eredeti koronavírus fertőzés, majd annak további mutáns variánsai, a brit, brazil, dél-afrikai, francia… stb. és most még az indiai is, ami szakemberek szerint az eddigi legbrutálisabb.

Egyes források szerint Európa legújabb variánsa is felütötte már a fejét, mely egy indiai dupla mutáns vírus. Sajnos nem, ez nem vicc, valóban így van. Mint tudjuk a koronavírusnak vannak úgynevezett tüskefehérjéi, ám ennél a variánsnál ezek két helyen is módosultak. Sajnos ez azt jelenti, hogy jóval gyorsabban terjed és ellenállóbb is, mint korábbi variánsai.

Erre 2020. decemberében figyeltek fel a szakemberek Mahárástra államban, mely a harmadik legnagyobb területű és második legnagyobb lakosságú állam Indiában. Annak ellenére, hogy az országban már több, mint 127 millió embert oltottak be, még mindig emelkedik az új fertőzöttek száma. Csak a múlthét során 1,6 millió új esetről számoltak be.

Statisztikai adataik szerint az esetek fele társítható eme új variánshoz, mely egyébként már világszerte megjelent.

Dr. Rusvai Miklós virológus a következőt fogalmazta meg az esettel kapcsolatban:

“Valóban terjed az új, indiai „kettős mutáns”, amelyet azért neveznek így mert két korábbi, már ismert mutáns tüskefehérjéjének változásai ennél a törzsnél egyszerre jelentek meg”

Mivel még nincsenek átfogóbb vizsgálatok a vírussal kapcsolatban, így nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ez bármivel is veszélyesebb lenne az emberi szervezetre, mint a korábbi mutánsok.

“Amennyire lehet, meg kell határozni, hogy miben más az indiai koronavírus-változat: első sorban mennyire fertőző, milyen a megbetegítő képessége, mennyire súlyos a betegség lefolyása, valamint persze, az is nagyon fontos az immunitás szempontjából, hogy akik eddig átestek a fertőzésen, illetve oltást kaptak, vajon kellően védettek-e vele szemben”– folytatta Rusvai.

Maria Van Kerkhove az Egészségügyi Világszervezet vezető epidemiológusa szerint elég aggasztó ez az újfajta variáns. Kifejtette, hogy ez amiatt van, mert egyetlen vírusban most két agresszív mutáció is jelen van, így együttes erővel szállnak szembe az emberi szervezettel.

Cyrille Cohen, az izraeli egészségügyi minisztériumi testületi tag így fogalmazott:

“Az indiai vírusvariáns 2 új tüskefehérjéje közül az egyik fertőzőbbé teheti a vírust, a másik pedig akár le is rombolhatja a már beoltott személyek védettségét. De azok sincsenek biztonságban, akik korábban átestek a betegségen, mivel az ő természetes immunitásukat is meg tudja támadni.”

Hezi Levy az egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint a Pfizer vakcina képes felvenni a harcot ezzel az új variánssal, bár nem olyan hatékonyan, mint a korábbiakkal. Ám ameddig a további vizsgálatok egyértelmű eredményt nem mutatnak nem kívántak bővebb információt szolgáltatni róla.

Izraelben az új variánst eddig 8 ember szervezetében tudták kimutatni, akik külföldről érkeztek az országba. Őket azonnal az illetékes szervekhez irányították további vizsgálatokra. Kiderült, hogy sajnos már mindegyik kontinensen megjelent a dupla mutáns.

Egy Kanadában végzett kontaktkutatás szerint 27 indiai repülőn ült legalább egy olyan ember, aki hordozta az új vírust. A statisztika szerint Angliában közel 200-an betegedtek meg általa, de egyes források szerint megjelent Németországban, Belgiumban és Dániában is. A magyar kutatások szerint hazánkban még nem ütötte fel a fejét, ám ez nem jelenti azt, hogy nem is fogja.

Ezek is érdekelhetnek